Alicia Keys megdicsőülése a Grammyn

Vágólapra másolva!
Mint az a szerdán éjjel megtartott díjátadó ünnepségen kiderült, a 44. Grammyn Alicia Keys még a U2-t is megelőzte. A tavaly befutott énekesnő hat jelöléséből öt kategóriában nyerhetett, míg a U2 nyolc jelölése ellenére csak négy díjat vihetett haza.
Vágólapra másolva!

A Grammy-díjakat közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra adták át Los Angelesben, a Staples Centerben. A zenei Oscarnak számító elismerésből ezúttal Alicia Keys érdemelte ki a legtöbbet. A mindössze 21 éves énekesnő American Music Awards-on megkezdett megdicsőülése így a Grammyn befejeződhetett.

Keys Fallin' című száma lett 2001 legjobb dala, ő lett a legjobb újonc, és a rhythm & blues kategóriában további három díjat is elnyert, így itt ő a legjobb énekesnő, övé a legjobb dal, Songs In a Minor című albuma pedig az R&B legjobbja.

Az est első díját a nagy veterán U2 vehette át. Az ír csapat legfeljebb nyolc jelöléséhez viszonyítva hozott csalódást - végül is négy díjat vehetettek át. Így övék lehetett az év felvételéért, a legjobb popegyüttesnek, a legjobb rockegyüttesnek kiosztott szobrocska, és All that You Can't Leave Behind című lemezük az év legjobb rockalbuma lett.

Bono arcán nagy megkönnyebbüléssel vette át az első díjat. "Ha ír vagy, valahol nyolc kategóriában jelölnek, és ennek ellenére egyetlenben sem nyersz, nem engednek vissza az országba. Szóval ez már csak biztonságunk érdekében is fontos volt," - mondta.

A legjobb popénekesnőnek járó elismerés a kanadai Nelly Furtadóé, e kategória legjobbja a férfiak között James Taylor, míg Eric Clapton Reptile című instrumentális számával nyert Grammy-díjat.

Többszörös díjazott Allison Krauss folkénekes is; az év albumáért járó díj mellett az O Brother Where Art Thou? című filmzene, melynek készítésében ő is részt vett, nagy meglepetésre négy kategóriában is nyert, így az év legjobb feldolgozása is ezen található.

A legjobb rockénekes Lenny Kravitz lett, így ebben a kategóriában negyedik éve senki más nem kapott díjat. A legjobb rockénekesnő Lucinda Williams.

Bob Dylan a kortárs folk kategóriában nyert ősszel megjelent Love and Theft című albumával. A vokálkísérettel előadott legjobb popteljesítmény Christina Aguileráé, Janet Jackson pedig a legjobb dance felvételért kapta a díjat.

Innen a díjak mondhatni papírforma szerint alakultak. A legjobb alternatív zenei lemez a Coldplay-é, a legjobb hard rock együttes a Linkin Park, a heavy metálban a legjobb a Tool.

R&B téren nem lehet kihagyni a lemezeladásokban élen járó Destiny's Childot, ők lettek most a legjobb női csapat e kategóriában, férfiak között párjuk az Usher.

Az OutKast a legjobb hip-hop csapat, a hagyományos blues-lemezek között Jimmy Vaughan albuma lett a kategória győztese. A legjobb countryénekesnő Dolly Parton, a világzene kategóriában Ravi Shankar nyert.

A klasszikus kategóriákban ezúttal nem született magyar siker.

A Grammy-díjra azokat a lemezeket jelölték, amelyek 2000. október 1. és 2001. szeptember 30. között jelentek meg. Odaítéléséről szakmai szempontok és szakemberek véleménye alapján dönt a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS).

A díjkiosztó nagy vesztese a soul énekes India Arie, aki hét jelölése üres kézzel kényszerült hazamenni.

A U2 megnyitotta show legnagyobb részben persze a közönségnek szólt - a díjkiosztó ünnepséget a szervezők számításai szerint a világon összesen 1,7 milliárd ember tekintette meg.

Korábban:
Viszontagságos amerikai pop-ipari díjátadó
Nyolcszoros Grammy-jelölt a U2
Több fellépő a holnapi Grammy-díjkiosztón

Fórum:
Ki a legtehetségesebb énekesnő?

Önnek már megvan?
Songs In a Minor
U2-albumok