Kozsónak nem kell a Zsiráf

Vágólapra másolva!
Az Arany Zsiráf díj átadása a magyar könnyűzenei élet elvileg legrangosabb eseménye, a szakma szerint néhol a káoszra emlékeztet, a közönséget meg... valljuk be, nem igazán érdekli. Kis ország vagyunk, de próbálkozunk.
Vágólapra másolva!

Próbálkozunk díjakat adni, nem megsértődni, őszintén örülni, gálát rendezni. Több-kevesebb sikerrel. Az Arany Zsiráfot tulajdonképpen maga a tágabb értelemben vett szakma ítéli oda az előadóknak. A MAHASZ csak lebonyolítja az eseményt, mégis őt tekintik a díj minden dolgában felelősnek.

Kozso nekik jelentette be idén: nem akar indulni semmilyen kategóriában sem, átláthatatlan a pontozás, zavarosak a kategóriák. Forrásaink erre azt mondják: ez is egy formája a kudarc elkerülésének. Kozsónak el kellene fogadnia: a közönség imádja, a szakma jóval kevésbé. S mivel a végső elbírálás a díj alapszabályai szerint is szubjektív, így neki itt neki sok esélye nincsen. Igazából persze a közönség számít.

Az Arany Zsiráf-díjat a Magyarországon kiemelkedő sikerű albumok elismerésére alapította a MAHASZ 1992-ben. Az aranyozott szobrot, illetve az azzal együtt járó aranylemezt évente ítéli oda a folyamatosan változó, szakmai berkekből verbuválódó zsűri.

Arany Zsiráf-díjra minden, az odaítélés évét megelőző két naptári évben hazánkban megjelent album nevezhető, kivéve a válogatás és best of lemezek, valamint azok az albumok, amelyek az elmúlt évben már bekerültek az öt jelölt közé.

A listára került lemezeket egy kétszáz fős, zeneipari szakemberekből, újságírókból, zeneszerzőkből, szövegírókból, illetve előadóművészekből álló jelölőbizottság pontozza, e szavazatokat a MAHASZ titkárságán összesítik, majd ehhez hozzáadják az eladási sorrend alapján kapott pontszámokat.

Az összesítés alapján a kategóriánként a legmagasabb pontszámot elért öt album kerül az Arany Zsiráf zsűrije elé.
A kétszáz jelölőbizottsági tagra a MAHASZ-tag kiadók szavazhatnak, a legtöbb szavazatot kapottak kerülnek a bizottságba.

Egészen a tavalyi évig a kiválasztott öt lemez egy újabb, héttagú zsűri elé került, amelyet a kétszázas lista első hét helyezettje alkotott. A zsűri a díjkiosztó napjának délelőttjén szavazott a különféle kategóriákban, Így fordulhatott elő, hogy a tavalyi kiosztó ünnepségen a V-technek adták a Unitednek járó díjat, mert az összesen hét szavazatot rosszul számlálták össze, és erre még a közjegyző sem figyelt fel.

Idéntől azonban az első öt lemez újra a már szavazott zsűri elé kerül, s ők jó előre leadhatják a szavazataikat. Így nem lehet gond az összesítéssel.

Az Arany Zsiráf-díjakat idén március huszadikán adják át, a tizenöt kategóriában jelöltek teljes listája a MAHASZ oldalán megtekinthető.

Korábban:
Elkészült a 2001-es magyar lemezeladási lista
Valentin-napra Üstökös-szám

Gyarapítsa CD-gyűjteményét!
Ámokfutók