Meghalt a világ első pornószínésznője

Az 1972-es Mély Torok főszereplője, Linda Lovelace 53 évesen egy autóbalesetben elszenvedett sérüléseibe halt bele. A Linda Boreman néven született színésznő mikor már megtehette, abbahagyta a filmezést, s keresztes hadjáratot hirdetett a pornójelenség ellen.

Fotó: DPA
Linda a Mély Torokban
Boremant április harmadikán autóbalesetét követően szállították egy denveri kórházba, súlyos külső sérülésekkel, belső vérzésekkel, traumatikus állapotban. Hétfőn hosszas tanácskozás után orvosai leállították az életét fenntartó gépeket.

Boreman férje és két felnőtt gyermeke vele voltak, amikor meghalt. "Gondolhat rá akárki akárhogy, nekünk akkor is ő a szerető anya és barát" - mondja Linda gyászoló családja.

A világ első pornószínésznőjének élete nem sokban emlékeztet Monique Couvet-ére. Nem adott estélyeket, nem vált milliomossá.

A bronxi születésű Lindát első férje erőszakkal kényszerítette a pornófilmezésre, csakúgy, mint a prostitúcióra is. Önéletrajzából kiderül: közös életük során férje megalázta, verte, többször megerőszakolta, és gyakorlatilag eladta a film forgatásához.

Mint Boreman könyvében állítja: soha egy fillért sem kapott a Mély Torokért. A 600 millió dollárt hozó filmből a férj is mindössze 1250 dollárral részesült.

Miután Linda otthagyta a filmezést és megszabadult férjétől is, keresztes hadjáratot hirdetett a pornójelenség és filmek ellen. Körbeutazta az Egyesült Államokat, és iskolákban, feminista egyletekben tartott beszédeket, s a nők érdekérvényesítéséért állt ki.

Egy 1997-es interjújában így nyilatkozott életéről: "Bátran merem állítani, ha a tükörbe nézek, egész életemben most tehetem ezt a legboldogabban. Sem szomorúság, sem szégyenérzet nincs bennem a múltam miatt. A tükörbe nézek, és tudom, hogy túléltem. Mindent."


Korábban:
Behatolás: pornó a művészfilmekben
Nem tiltják be a Csillagok háborúja pornóparódiáját