Meghalt a világ első pornószínésznője

Vágólapra másolva!
Az 1972-es Mély Torok főszereplője, Linda Lovelace 53 évesen egy autóbalesetben elszenvedett sérüléseibe halt bele. A Linda Boreman néven született színésznő mikor már megtehette, abbahagyta a filmezést, s keresztes hadjáratot hirdetett a pornójelenség ellen.
Vágólapra másolva!

Fotó: DPA
Linda a Mély Torokban

Boreman férje és két felnőtt gyermeke vele voltak, amikor meghalt. "Gondolhat rá akárki akárhogy, nekünk akkor is ő a szerető anya és barát" - mondja Linda gyászoló családja.

A világ első pornószínésznőjének élete nem sokban emlékeztet Monique Couvet-ére. Nem adott estélyeket, nem vált milliomossá.

A bronxi születésű Lindát első férje erőszakkal kényszerítette a pornófilmezésre, csakúgy, mint a prostitúcióra is. Önéletrajzából kiderül: közös életük során férje megalázta, verte, többször megerőszakolta, és gyakorlatilag eladta a film forgatásához.

Mint Boreman könyvében állítja: soha egy fillért sem kapott a Mély Torokért. A 600 millió dollárt hozó filmből a férj is mindössze 1250 dollárral részesült.

Miután Linda otthagyta a filmezést és megszabadult férjétől is, keresztes hadjáratot hirdetett a pornójelenség és filmek ellen. Körbeutazta az Egyesült Államokat, és iskolákban, feminista egyletekben tartott beszédeket, s a nők érdekérvényesítéséért állt ki.

Egy 1997-es interjújában így nyilatkozott életéről: "Bátran merem állítani, ha a tükörbe nézek, egész életemben most tehetem ezt a legboldogabban. Sem szomorúság, sem szégyenérzet nincs bennem a múltam miatt. A tükörbe nézek, és tudom, hogy túléltem. Mindent."


Korábban:
Behatolás: pornó a művészfilmekben
Nem tiltják be a Csillagok háborúja pornóparódiáját