Máté Péter rockfeldolgozásban hódíthat

Vágólapra másolva!
Manapság igen ritka, hogy egy zenekar szembe mer szállni a trendekkel. A Dirty Dance tagjai azonban úgy döntöttek, irány a gitárzene. A csak élőben játszó együttes Máté Péter egyik dalát is rockosította.
Vágólapra másolva!

A Dirty Dance, amelynek most jelent meg első albuma, 2000 végén alakult. (Tagjai: Ördög "Csipa" Tibor - ének, Weisz "Kicsi" László - gitár, Csatai "Angyal" Gábor - basszus, Juhász "Kicsi" Attila - dob.) Az együttesben Ördög és Csatai a legismertebbek. Az énekes ugyanis a Hooligansból érkezett, míg a basszusgitárosról Doszpod Béla készített dokumentumfilmet Egy nap Angyallal, az ördöggel címmel. A produkció díjat nyert a filmszemlén.

Ördög úgy látja, a rockzene hiánycikké vált a magyar palettán, pedig a rajongótábor, amely a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig megtöltötte a nézőtereket, nem veszett el. A Dirty Dance tagjai tudják, ma ebben a muzsikában kevés az üzleti lehetőség, de akkor is ezt játsszák, mert ezt szeretik. A zenekar tagjait többek között a Cult együttes szeretete hozta össze. Csatai szerint a média nincs segítségére ennek a műfajnak, gyakorlatilag elzárkóznak a gitárhangtól. A kereskedelmi rádiók a számítógépekkel készített muzsikát, a playback "zenekarokat" részesítik előnyben. Különösen boszszantó - mondja "Angyal" -, hogy amikor megkeressük őket, azt mondják, erre a zenére nincs igény. Csak azt nem tudjuk, honnan veszik ezt, amikor a rockzene adásba sem kerül. A média a könnyebb befogadhatóság felé igyekszik, és nem gondoskodik arról, hogy a hallgatók és nézők a lehető legtöbb műfajjal megismerkedhessenek. Természetesen tisztelet annak a néhány "kisebb" médiának, akik egyszer-egyszer teret adnak ennek a műfajnak.

De a Dirty Dance nem köt kompromisszumot. Tudja, hogy a rocknak ma kevés a fellépési lehetősége, de akkor sem mennek be csak azért egy kereskedelmi televízióba, hogy tátoghassanak. Inkább klubokba és nyári fesztiválokra járnak zenélni - egyre nagyobb tábor előtt. Úgy látják, így őrizhetik meg hitelességüket, és lehetnek hosszú távon sikeresek.

"Csipa" úgy látja, a 16-35 év közötti korosztály számukra is megcélozható. Igaz, közülük nem mindenki jár bőrruhába, de a rockot ettől még szerethetik. A bemutatkozó lemez egyik érdekessége, hogy feldolgozták Máté Péter és S. Nagy István Egy darabot a szívemből című dalát. Az egykori diszkóslágerből igen kemény és érdekes átirat született. S. Nagy örömmel vette a vállalkozás hírét, s a Dirty Dance most azt tervezi, hogy a június 15-ei, a Wigwamban rendezendő lemezbemutató koncertre Máté Péter lányait is meghívják. A zenekar azzal indokolja a Máté-dal választását, hogy mindannyian tisztelték őt, és úgy érzik, életvitele alapján a popslágerek szerzője szinte rocker volt.

A lemez producere Nyilas Kriszta, aki elmondta, kemény küzdelmet folytatott kiadóval és médiával, de úgy látja, a Dirty Dance áttörheti a korlátokat. Hogy mekkora befektetésről van szó, arra bizonyíték, hogy készültek pólók és más ajándéktárgyak, mert hisznek abban, hogy az élő zene és a sok koncert hatására az együttes egy év múlva már a második albumát készítheti. Az első egyébként feltűnést kelthet, hogy a Piszkos tánc című dalban vendégművészként énekel Kalapács József, az Actionból ismert Szendrei Zsolt, a Junkiesből Szekeres András, míg a gitárhangzást Tóth Tibor és Sárközy Lajos erősíti. Nyilas Kriszta még hozzáfűzte, és ez bizonyára sokakat csábít majd: a Wigwamban minden tizedik jegyvásárló első sörét a zenekar fizeti.

Korábban:
Meglepetéseket hozott az Arany Zsiráf

Hallgassa meg otthon!
Dirty Dance CD

Fórum:
Hogy áll a magyar zene a világpiacon?