A halálon túl is keres

Vágólapra másolva!
Megrendítette a nagy kiadókat a hír: a bíróság precedens értékű határozatában jogosnak ítélte a Peggy Lee által benyújtott keresetet, melyet az énekesnő 160 zenésztársával fogalmazott meg. A veterán zenészek a évtizedekkel ezelőtti felvételeikért a Universal kiadótól kézhez kapott jogdíjaikat kevesellték.
Vágólapra másolva!

A bíróság is jogosnak ítélte azt a megállapodást, melyet a zenészek képviselői bíróságon kívül kötöttek meg a nemzetközi kiadóval. Ennek értelmében a Universal Recods 4,75 millió dollár kártérítést kényszerül kifizetni egykori sztárjainak, illetve azok jogutódjainak. A felperest képviselő ügyvéd szerint ugyanis kilencven százaléka halott a zenészeknek, akiknek a nevében a keresetet benyújtották.

A "talált pénzből" többek között Louis Armstrong, Billie Holliday, Patsy Cline és Ella Fitzgerald részesülhetnek. Eddig mindössze egyetlen zenész utóda nem értett egyet a határozattal: Larry Hagman - a Dallas Jockeyja - jelezte, hogy édesanyja, Mary Martin énekesnő jogán neki ítélt összeget nevetségesen alacsonynak tarja. A sorozatbeli nagy konspirátornak 30 napja van, hogy eldöntse: végül elfogadja-e a jóvátételt, vagy külön pert indít.

A 4,75 millió dolláros kártérítési összeg tulajdonképpen bagatellnek mondható - emlékezzünk, Mariah Carey 28 milliót kapott a Virgintől korai szerződésbontásáért cserébe -, azonban a multik rémálma lenne, ha összes egykori sztárjuk vagy azok utódai ügyvédeket kezdene fogadni. A Peggy Lee - aki idén januárban elhunyt - indította "mozgalom" ugyanis nem konkrét szerződésszegéseket támadott. A vád alapjait olyan vitatható pontok jelentették, mint hogy a kiadók a valósnál alacsonyabb eladási számok alapján fizettek művészeiknek, vagy túlszámlázták a csomagolási költségeket. Emellett olyan meglehetősen szubjektív vádpontok is szerepeltek benne, mint például a "méltánytalanul alacsony jogdíjak".

Elemzők szerint a precedens értékű döntés perek sorát indíthatja el, ami súlyos dollármilliókba kerülhet a multinacionális kiadóvállalatoknak.


Korábban:
Carey távozott az EMI-tól

Fórum:
Kit véd a jogdíj?

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
Peggy Lee és Louis Armstrong albumaival!