Debreceni Jazz Napok - már 31. alkalommal<BR/>

Vágólapra másolva!
Wayne Shorter és Lee Konitz lesz a két sztárvendég a június 28-30. között megrendezendő Debreceni Jazz Napokon.
Vágólapra másolva!

Idén június 28-30. között 31. alkalommal kerül megrendezésre a Debreceni Jazz Napok, amely az évek során az ország, sőt Kelet-közép-Európa leghosszabb életű jazzfesztiváljává nőtte ki magát.

A rendezvény növekvő jelentőségét mutatja, hogy tavaly több mint tízezren voltak kíváncsiak többek között Marcus Millerre, a fesztivál akkori sztárvendégére és az egyéb ingyenes szabadtéri jazzkoncertekre, amelyek minden évben hozzátartoznak a fesztiválprogramhoz.

Az idei Jazz Napok fő műsorszáma egyébként ugyanaz lesz, mint a világ legnagyobb jazzfesztiváljának, a New Orleans Jazzfestnek vagy a patinás bécsi sorozatnak, a Vienna Jazznek: Wayne Shorter új kvartettjével lép fel Debrecenben. Lee Konitz pedig a Trio Midnight zenekarral ad koncertet.

A Debreceni Jazz Napok során idén három nap alatt több mint tíz együttes lép fel két helyszínen. A magyar előadók sorában olyan nevek szerepelnek, mint a Dresch Quartet, a Balázs Elemér Group vagy a Ferenczy György vezette Dioptrió, de igazi csemegének számít majd a magyar származású Szelevényi Ákos (Akosh S. Unit) zenekarának fellépése is.

Lee Konitz, a jazz utazó nagykövetére zenei pályafutása kezdetén a legnagyobb hatást Lennie Tristano gyakorolta, akivel 1946-tól játszott együtt egy koktélbárban. A cool műfajban gyökerező zenéje mára egyénivé, melankolikussá és improvizációkban gazdaggá teljesedett. A negyvenes évek végén részt vett a Miles Davis és Gil Evans mellett a Birth Of The Cool készítésében. Kíséretéül a külföldön is ismert és elismert Trio Midnightot (Balázs Elemér, Egri János, Oláh Kálmán) választotta, s a rendezők ígérete szerint június 28-án az is kiderül, miért.

Wayne Shorter az ötvenes évek óta állócsillag a jazz-zene egén. Miles Davis 60-as évekbeli kvintettjében őt tartották az „ötletembernek”. Négy évig zenélt Art Blakeyvel, 1970-ben Joe Zawinullal megalapította a Weather Reportot; három Grammy-díjat is összegyűjtött az évek alatt. Most azzal a kvartettel lép fel, amely csak egyetlen turnén hallható, a tagok kiemelkedő tehetségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a szakértők és a közönség által összeállított listákon évek óta elfoglalt vezető helyük.

Fórum:
Jazzről és hangszerekről

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
Lee Konitz albumaival!