John Lennon gyilkosa kegyelmet kér

Másodszor is kegyelemért fordult a bírósághoz Mark David Chapman, a férfi, aki New York-i otthona előtt 1980-ban lelőtte John Lennont. Börtönbüntetése megkezdése után Chapman először két évvel ezelőtt próbálkozhatott szabaduláskéréssel, folyamodványát akkor visszautasították.

Chapman 1980-ban bűnösnek vallotta magát John Lennon meggyilkolásában. A Beatlest akkorra már elhagyó zenész feleségével éppen felvételről tért vissza egy stúdióból, amikor a férfi több lövéssel végzett vele. Chapman akkoriban  azt nyilatkozta: a fejében újra és újra megszólaló hangok késztették tettére. A bíróság életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélte, melyet legkevesebb húsz év után lehet felülvizsgálni.

Annak ellenére, hogy magaviselete tökéletes volt, és semmilyen fegyelmi vétséget nem követett el húszéves rabsága alatt, első kegyelmi kérelmét a bíróság elutasította. Az ügyben ítélkező bíró szerint egy esetleges kedvező ítélet könnyen aláásná az egész amerikai jogrendszer tekintélyét. Szilárd meggyőződése, hogy mivel Lennon meggyilkolása előre kitervelt és teljességgel megmagyarázhatatlan volt, nem szabad alábecsülni súlyosságát.

Tovább rontja Chapman esélyeit, hogy Yoko Ono, Lennon fiainak anyja levélben arra kérte a bíróságot, semmiképpen ne helyezze szabadlábra a férfit, ellenkező esetben nem érzi biztonságban gyermekeit, Juliant és Seant. A kegyelmi kérvény elbírálása október közepén kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK