A Tupac-gyilkosság - egy cikk és utóélete

Vágólapra másolva!
A Los Angeles Times riportere a rég megoldatlan Tupac-gyilkosságról megdöbbentő részleteket tárt fel - állítása szerint a rapper halálát egykori barátja, Notorious B.I.G. pénzelte. Az amerikai hip-hop közösséget alaposan felrázta a cikk, rokonoktól rajongókig mindenki tudni vélte, mit is csinált B.I.G. aznap éjjel; felesége szerint zokogva hívta fel őt.
Vágólapra másolva!

Tupac Shakurt, a kultikus Death Row kultikus rapperét 1996. szeptember hetedikén több lövéssel halálra sebezték. Ügyében nyomozás indult, amit gyakorlatilag anélkül zártak le, hogy bármire is sikerült volna fényt deríteni. A kérdésnek nyomába indult a Los Angeles Times munkatársa, a Pulitzer-díjas Chuck Philips is, és erőfeszítéseit nem várt siker koronázta. Felfedezése könnyen hihető: Shakur gyilkosa a Crips nevű Los Angeles-i genghez tartozó Orlando Anderson, akit a rendőrség ki is hallgatott az ügyben, ám bizonyítékok hiányában elengedték. Az újság internetes kiadása szerint Notorious B.I.G., polgári nevén Christopher Wallace, egymillió dollárt ajánlott fel a gyilkosságért. A Los Angeles Times értesülései szerint magát a felhasznált fegyvert is Wallace nyomta egy a megbízást vállaló bandatag kezébe. A cikket pár perccel internetes megjelenése után már számtalan forrásból támadták: szakmabeliek, rajongók, rokonok.

Chuck Phillips így rekonstruálta az esetet: Tupac egy Mike Tyson-meccs után barátjával és impresszáriójával, a kiadótulajdonos Suge Knighttal hazafelé tartott egy kocsiban, amikor egy melléjük felzárkózó kocsiból tüzet nyitottak rá a Crips-banda tagjai. Az indokuk kettős: egyrészről egy régi sérelmet toroltak meg, amikor is a rapper és testőrei csúnyán helybenhagytak egypár "testvért", másrészről meg akarták keresni a Biggie által felajánlott egymillió dollárt. A verés és a lövöldözés egy és ugyanazon napon történt: a banda tagjai ugyanis miután kiforralták a bosszút, azonnal felkeresték a nagy riválist, aki beleegyezett, hogy fizet, sőt saját fegyverét is odaadta, mondván, biztos akar lenni benne, hogy azzal oltják ki gyűlölete tárgyának életét.

Szerinted is király a Rap?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31332Gyarapítsa gyűjteményét Tupac albumaival!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=31399%26tag=1

Ez utóbbi megállapítás egyben a riport leginkább támadott pontja is. A Tupac halála után nem sokkal szintén meggyilkolt rapper édesanyja és özvegye egyaránt tudni vélik: Biggie azon a napon nem Las Vegasban, hanem messze onnan, New Jerseyben volt. Faith Ewans, a rapper felesége és gyermekének anyja állítása szerint férje könnyek között telefonált aznap éjszaka, s említette azt is, hogy továbbra is a New Jersey-i stúdióban van. Szerinte Biggie-t nemcsak egykori barátja halála rendítette meg, de félelmei is felerősödtek: ő lesz a következő, aki
így fogja végezni. A Jersey-verziót erősíti meg egykori menedzsere is, aki szerint a rapper akkor éppen a Nasty Girls című számát vette fel. Ő mutatott rá arra is: az újságíró sem őt, sem a gyakorlatilag gyilkossággal vádolt rapper édesanyját, sem feleségét nem kérdezte meg, hol lehetett Notorious B.I.G. a kérdéses napon, azaz 1996 szeptember hetedikén.

A vitát legkönnyebben az MGM Grand Hotel menedzsmentje dönthetné el, az újságíró története szerint ugyanis a rapper bejelentkezett a szállodába. A hotel szabályzata azonban tiltja az ilyen jellegű információk kiadatását legalábbis magánszemélyek részére. A rendőrség azonban továbbra sem tett lépéseket a Tupac-gyilkosság azóta lezárt aktájának újra megnyitására. Wallace anyja pert indított a Los Angeles Times és a cikket jegyző Chuck Philips ellen. Több újság is megkérdezte az ügyben, s ő soha nem habozott közölni: eltökélt, és célja, hogy a cikkből példaértékű ügy kerekedjen. Véleménye szerint ugyanis pontosan az efféle felelőtlenség és hamis vádaskodás szítja azt a gyűlöletet, ami később ártatlan emberek halálához vezet.