Amerika nem engedi be a kubai zenészeket

Nem vehet részt a Los Angeles-i Latin Grammy-díjkiosztón 22 kubai sztárzenész, mert nem kaptak beutazási engedélyt az Egyesült Államok hatóságaitól. Az utóbbi időben egyre több kubai művész előtt marad zárva az amerikai határ.

A Latin Grammyre jelölt kubai zenészek győzelmük esetén sem juthatnak a kisméretű, aranygramofon alakú díjhoz. A vízumra váró szigetországi művészek ugyanis a díjkiosztó napjáig, szerdáig sem kapták meg a beutazási engedélyt az amerikai hatóságoktól - állítja a kubai kulturális miniszterhelyettes, Abel Acosta. A washingtoni külügyminisztérium nem volt hajlandó kommentálni az esetet.

Amerika korábban csak azoktól a kubaiaktól tagadta meg a vízumot, akik politikai szerepet vállaltak a kommunista országban, a művészek általában különösebb nehézség nélkül juthattak be az Egyesült Államokba. Az utóbbi időben azonban mintha változna a gyakorlat. Az amerikai hatóságok egyre többször utasítják vissza a kubai művészek kérelmeit, a havannai vezetés vádjai szerint azért, hogy a két ország közötti kulturális kapcsolatokat is befagyasszák.

A rendezvényre meghívott, de onnan feltehetően majd hiányzó kubai jelöltek között van Chucho Valdes jazz-zongorista, Rey Guerra gitáros és egy kubai rapper, X Alfonso is.

Az Oscar-díjak kiosztásának helyszínén, a hollywoodi Kodak Theatre-ben rendezendő ceremónia házigazdája Gloria Estefan énekesnő és Jimmy Smits színész lesz, a rendezvényt pedig élőben közvetíti a CBS. Az idei a harmadik Latin Grammy, amelyet 2000-ben rendeztek először, tavaly viszont a szeptember 11-i merényletek miatt elmaradt az ünnepség.

Bár a latin zenének korábban is volt néhány nemzetközi sztárja - Tito Puente, Santana és Ritchie Valens - az utóbbi években példátlan népszerűségre tett szert a műfaj. Ma már megszokott, hogy a slágerlisták élbolyában folyamatosan ott van valamelyik, jobbára angolul éneklő latin sztár, Shakira, Jennifer Lopez, Marc Anthony vagy épp Enrique Iglesias. Igaz, a Latin Grammy elismerései csak azokat érintik, akik spanyolul vagy portugálul adják elő dalaikat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK