Frankhegy - esőnapon

Akármennyire mást mondanak is a rendezők, az átlagos partilátogató számára Frankhegy nem más, mint egy egészen elképesztő helyen megrendezett egészen profi buli, sajátos hangulattal és nem kevés nosztalgikus felhanggal. Az eső persze nem kedvez a szabadtéri partiknak, így a szervezők a meghirdetettel ellentétben egy héttel később, október első hétvégéjén tartják idén Frankhegyet.

Forrás: ORIGOFrankhegy a gazdagréti lakótelep felett emelkedő budaörsi domboldal. Földrajzilag. Valójában pedig 8 éve működő, tradícióvá érett kultrendezvény; nagynevű külföldi fellépőkkel és rendszerint ennek megfelelően hatalmas tömeggel. Unalomig ismételt, bár a Frankhegyre látogatók nagy részének ismeretlen tény: a furcsa, néha groteszk díszletek valójában nem egy túlbuzgó dekoros agyszüleményei - épp ellenkezőleg: a hétvégi parti csak lezárása egy egyhetes alkotótábornak, mintegy megünnepelendő a jól végzett munkát. A kötélhalak, űrhajósbabák, gombák és egyéb nem e világra való objektumok így a közhiedelemmel ellentétben az egyhetes munka eredményei. Ha megemlítjük a lélegzetelállító kilátást is, mindez összességében Magyarország egyik, - ha nem a - legegyedibb, legkülönlegesebb szabadtéri partihelyszínét adja.

Nem elhanyagolható természetesen a zene sem. Legkiemelendőbb a szervezők jó kapcsolatainak köszönhetően már tavaly is nálunk járt világhírű berlini Tresor Club & Label képviselőinek fellépése, melynek során idén még egy live actre is számíthatunk. A techno ez alkalommal is a legtöbb táncolót megtűrő gödörben fog szólni, ahol a fényekről és látványról a világhírű szervezőpáros, Dork és Kozma gondoskodik majd az ő világhírű raypainting technikájával.

Forrás: ORIGOA helyszín legnevesebb fellépője a lassan húszéves zenei karrierre visszatekintő Mad Max, aki még az elektronikus zene éledésének környékén kezdett lemezeket keverni. Később lett rádiós műsorvezető, klubtulajdonos és rezidens. Saját számai, mixei Detroittól kezdve Kanadán keresztül Németországig a világ minden táján megjelentek, csakúgy, mint alkotójuk. Mad Max mellett Steve D. képviseli a Tresort Frankhegyen. A rendezvény osztrák résztvevője Raimund Harmstorff, aki főleg a kísérleti elektronikában jeleskedett, s szintén a nagy veteránok egyike, többek között a Partysan magazin egyik kiadója. A gödörben hallgathatjuk meg Frankhegy szülőanyja, Dj Dork ritka hazai fellépéseinek egyikét is.

Emellett hazánk összes jelentős és jelentéktelen partizenéje - így persze közössége is - képviselteti magát egy helyszín erejéig. A két nap leosztása a jól megszokott gyakorlatot követi: a péntek a komoly kísérleti elektronikus tánczenei irányzatok és rokonműfajai napja, no meg a nyugodtabb zenéké: jazz´n bass, easy listening, ambient. Szombaton pedig a tradicionálisabb partizenéket hallhatjuk; hangsúly a technón, de lesz electro, ragga, dancehall, drum 'n' bass, breakbeat, nu skool, dub, psy-, progresszív, illetve deep trance és hip-hop is.

A hétvégi rossz időre való tekintettel a szervezők egy héttel eltolták a parti időpontját, így jelenleg az október 4-ével kezdődő hétvége tekinthető a hivatalos időpontnak. A rendezvény partibusszal, illetve kocsival némi gyaloglás után a KFKI felől közelíthető meg.

Pál Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKK