Valódi kincsesbánya az 500 megkerült Beatles-kép

Hatalmas értékű kincs hevert felfedezetlen a Dundee egyetem adattárában. A magyar fotós készítette 500 fényképből álló gyűjtemény, melyre vasárnap leltek rá, a Beatles tagjait a hatvanas években, népszerűségük csúcsán örökíti meg.

Mesébe illő történet és kincs: múlt vasárnap, pontosan 40 évvel a Beatles első száma, a Love me do kiadása után bukkantak rá a Dundee Egyetemen arra a fotógyűjteményre, melyet a magyar származású Michael Pető készített, és ott tanuló keresztfia ajándékozott az intézménynek. A hír talán csekély jelentőségűnek tűnik, az 500 képből álló sorozat megkerülése után azonban maga a skót kulturális miniszter is nyilatkozatot adott ki az esetről. Mike Watson örömtelinek minősítette a leletet, egyben rendkívül kecsegtetőnek is, szerinte ugyanis a rajongók tömegei fognak majd a városba látogatni, hogy a hőseikről készült képeket megtekinthessék.

A Dundee Egyetem szóvivőjének elmondása szerint a képek felfedezése meglehetősen profán körülmények között történt: archívumuk teljes anyagát digitális formátumában is meg akarták őrizni, s a képek digitalizálása során bukkantak rájuk. Eleddig azért nem tudtak létezésükről, mert a gyűjtemény, melyben szerepeltek olyan hatalmas volt, hogy senki nem vette a fáradságot részletesen átnézni azt.  A fotók legnagyobb részén John, Paul, George és Ringo második filmjük, a Help forgatásának szüneteiben, pihenés közben látható. A rendkívül jó minőségű képek meglehetősen intim pillanatokat örökítenek meg, s nem kevés olyan akad közöttük, melyért a gyűjtők kisebb vagyonokat fizetnének ki.

A több száz fotót ezzel együtt természetesen nem dobják piacra. Az egyetem tervei szerint miután kiállítások keretében körbeutaztatták azokat szerte Nagy-Britanniában, a helyi múzeumban nyerik el végső helyüket és részét képezik majd egy a művészi fényképezésről szóló kurzusnak is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK