Chris Rea Budapesten

Vágólapra másolva!
November 14-én csütörtökön a SAP rendezvénycsarnokban lép fel Chris Rea angol gitáros, énekes. A fellépés apropóját Rea új albuma, a Stony Road adja.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOA hetvenes évek második felének nagy felfedezettjét, az ír-olasz származású Chris Rea-t, a kritika annak idején mint az "angol Springsteent" méltatta. Személyisége, dalszövegeinek témái, rythm and blues, country és folk alapokra építkező zenéje valóban sokban emlékeztet Springsteen muzsikájára, de zenei univerzuma mégis lényegesen más.

Chris Rea 1951. március 4-én született Middlesborough-ban, itáliai emigráns apától, akinek erős hatása végig tükröződik az énekes- gitáros zenéjén. 19 évesen vette kézbe első saját gitárját, de pályáját csak 1973-ben kezdte, amikor Magdalene néven zenekart alapított, amely hamarosan Beautiful Losersre változtatta nevét. A Melody Maker a legjobb új zenekarként üdvözölte a formációt, amelynek David Coverdale is tagja volt rövid ideig.

Rea 1978-ban szólókarrierbe kezdett, amely mind a mai napig sikeresen folytatódik. Már első albumán tisztán felfedezhetők azok a jegyek, melyek meghatározzák muzsikáját. Tiszta gitárjáték, kellemes melódiák, remekbe szabott dalok.

leftChris Rea cédéi és kazettái.http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263007467612311&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/keres.html?kereso.szo=CHRIS+REARendelje meg!

Első nagylemeze a Whatewer Happened To Benny Santini rögtön aranylemez lett és a Fool If You Think It's Over című szám felkerült a Top 20-as listára. A punk korszakában zenéje, személye háttérbe szorult, de 1983-ban a Watersign LP-vel és az I Can Hear Your Heartbeat című számmal, sikerült a visszatérés. A nyolcvanas években Bill Wymannel létrehozták a Willie And The Poor Boys formációt, amely azonban nem sok babért aratott.

Igazi nagy sikereinek korszaka 1989-ben kezdődik, amikor megjelent a kritika által hozsannával fogadott Road To Hell című korongja, melyről minden szám felkerült a sikerlistákra. A lemezt sikeres európai és tengerentúli koncertsorozat követte, tovább növelve Rea népszerűségét. A 91-ben kiadott Auberge, hasonlóan elődjéhez, aratott a sikerlistákon és az eladási szám hamar platinalemezzé tette a kiadványt. Ezt követően a sokszoros milliomos Rea kis szünetet tartott, hódolva szenvedélyének, a Lotus versenyautóknak (komoly anyagi érdekeltségei voltak az istállóban).

A 94-es Espresso Logic-kal ott folytatta, ahol abbahagyta. Sikeres lemez, sikeres számok tucatja, táblás házas koncertek, majd ezután egy Best Of album és még két lemez következett.

A 2002 szeptember végén megjelenő "Stony Road" című vadonatúj nagylemezt az eddig megszokott és megszeretett stílus jellemzi, melódikus dallamvilág, virtuóz gitárjáték, füstös hang, kidolgozott zenei harmóniák és természetesen az elmaradhatatlan ír/olasz alapok. A nagylemez megjelenését nagyszabású európai turné is követi, melynek keretében a művész Magyarországon is koncertet ad.