Ázsia urainak kedvenc dalai

Vágólapra másolva!
Malajzia miniszterelnöke Frank Sinatra őszinte rajongója, Thaiföld első embere szerint csak Elvis lehet a király. A BBC nemzetközi szolgálatának munkatársai a történelem legjobb dalának nyomába eredtek, és kifaggatták az ázsiai vezetőket is.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Kelet-Timor elnöke...

Mindenből megtalálni a leget - alapvető emberi igény ez. A BBC nemzetközi szolgálatának munkatársai hatalmas akció keretében a világ legjobb dalának nyomába eredtek. Hogy a tervnek némi nyilvánosságot szerezzenek, meginterjúvoltak jó néhány hírességet is, főleg persze azokat, akiket általában nem efféle kérdésekkel faggatnak. A BBC neve pedig ahhoz is elég volt, hogy Ázsia országainak legelső emberei szinte kivétel nélkül válaszoljanak is.

Lássuk, mire jutottak. Malajzia miniszterelnöke, Mahathir Mohamad és az indonéz elnök, Megawati Sukarnoputri Sinatra My Way című slágerét jelölte meg abszolút kedvencként, ez utóbbi indoklása szerint a dal ugyanis duzzad az eltökéltségtől. Elnökhöz méltó darab. Szintén tisztéhez illőn választott Kim De-dzsung, Dél-Korea elnöke is: bár a listát főként a nyugati világ poptermékei uralják, ő egy hazai slágerre voksolt, a címe pedig: Úttörők.

... és kedvenc előadója

A Fülöp-szigeteket irányító Gloria Arroyo elnök asszony kedvence a romantikus hangvételű Carpenters-dal, az I Have You, Thaiföld első embere szerint csak Elvis lehet a király, s "a Love Me Tender-nél nincs szebb szerelmes dal a földön". A legprogresszívebb voksot a korábban lázadóként bebörtönzött, majd hét év után szabadult kelet-timori vezető, Xanana Gusmao tette, szerinte Mariah Carey Hero című slágere a legjobb dal a történelemben.

A mongol elnök, Natsagiin Bagabandi egy nagy klasszikust, a Beatlestől is egyik legismertebb slágert, a Let it Be-t választotta; a legnagyobb meglepetést pedig a japán miniszterelnök okozta. A lendületes vezetőként ismert Junicsiro Koizumi ugyanis hiába áll fanatikus Elvis-rajongó hírében, Ennio Morricone bús-borongós Once Upon a Time in America-ját jelölte meg kedvencként.

Segítsen Ön is a világ kedvenc dalának megtalálásában!http://www.bbc.co.uk/worldservice/us/features/topten/

Eközben persze fut a lehető legszélesebb közönség számára kiírt kampány is, melyben bárki szavazhat. A BBC közlése szerint eleddig 112 országból érkeztek szavazatok. A listavezető dal jelen pillanatban egy indiai - minden bizonnyal hatalmas - sláger, bizonyos Rakkamma Kaiya Thattu című. Ezt követi Cliff Richard We Don't Talk Anymore-ja, a harmadik pedig Cher feltámadásának első opusa: a Believe.