Új Lou Reed-lemez hosszú szünet után

Vágólapra másolva!
A napokban megjelent Lou Reed legújabb albuma, a The Raven. Az anyag nem emlékeztet egy korábbi Reed-lemezre sem, sokkal inkább egy sztárok által előadott zenés-verses rádiójátékra.
Vágólapra másolva!

The Raven (A holló): a híres Edgar Allan Poe-vers adja a lemez keretét; ez a két CD-ből álló album címe is. A címadó verset és a lemezen szereplő egyéb klasszikus irodalmi szövegeket Reed hol megzenésítette, hol tömörítette, hol hozzáírt: minden elképzelhető módon hozzájuk nyúlt. A lemezen a szövegeket neves színészek olvassák fel: Steve Buscemi, William Defoe vagy a kevésbé híresek közül Elizabeth Ashley és Fisher Stevens. A felolvasásokat hol zene, hol hangeffektusok, hol csak háttérzajongás kísérik.

Olvassa el az eredeti Poe-verset!http://extra.hu/nemkell/versek/edgar_allan_poe/a_hollo.htmlTóth Árpád fordításában

Rengeteg zenész is közreműködött a felvételekben. David Bowie inkább csak beugrik egy számra, de például Ornette Colemannek kulcsszerepe van: érződik, hogy a játéka és/vagy a jelenléte komolyan hatott Lou Reed szereplésére is. Coleman szaxofonjátéka az egyik tényező, amely megkülönbözteti ezt a lemezt bármely korábbi Lou Reed-albumtól. Az is igen régen fordult elő, hogy instrumentális számok is kerültek Reed valamelyik lemezére.

A The Raven alapja egy Lou Reed és Robert Wilson által Poe műveiből készített musical, melynek címe POEtry és amit tavaly mutattak be.

leftLou Reed korábbi zenekarának, a Velvet Underground-nak legjobb felvételeit!http://www.i90.com/ProductDetail.jsp?productId=10021Rendelje meg

A hatvanéves Lou Reed utolsó lemeze 2000-ben jelent meg (Ecstasy). Most úgy tűnik, hogy az elmúlt évek viszonylagos visszavonultsága után lendületet kapott: ez érződik a lemezen is és aktivitásában is. Szokásával ellentétben csütörtökön - a lemez hivatalos megjelenésének napján - dedikál egy lemezboltban (természetesen New Yorkban), és egy rádióműsorban is fellépett a hétvégén.