Karel Gottot akarják államfőnek a cseh művészek

Vágólapra másolva!
Karel Gottot, a cseh könnyűzene évtizedek óta legnépszerűbb csillagát javasolja az ország új államfőjének cseh művészek egy csoportja. Az énekes részben hajlandó komolyan venni a kezdeményezést, s bár nem kampányol, ha megválasztanák, elfogadná a felkérést.
Vágólapra másolva!

A javaslatot Ales Brichta énekes, a népszerű cseh előadó kezdeményezte. "A kezdeményezést komolyan gondoljuk. Célunk nem annyira a cseh könnyűzenei legenda államfővé választása, mint inkább a politikusok "felbosszantása", hogy végre komolyan lépjenek, mert már két alkalommal is elszúrták az elnökválasztást, s félő, hogy Václav Havel utódját harmadszorra sem tudják megválasztani. Kezdeményezésünkkel szeretnénk jelezni a politikusoknak, hogy gondolkodjanak és lépjenek, mert ha nem, könnyen megtörténhet, hogy minden másképpen lesz, mint ahogy azt ők szeretnék" - nyilatkozta újságíróknak Brichta.

"A kezdeményezést - bár bizonyos mértékben túlzásnak tartom - komolyan veszem. Valóban a politikusoknak címzett felhívás kíván lenni" - reagált Gott a művészek akciójára. Kifejtette, hogy ő maga ugyan sosem táplált államfői ambíciókat, de "minden megtörténhet". "Már volt egy drámaíró elnökünk, hát miért ne lehetne most egy énekes" - jelentette ki. Az utóbbi napokban több cseh politológus is felhívta a figyelmet arra, hogy a közvetlen, lakosság általi államfőválasztás ugyan demokratikusabb, mint a parlamenti aktus, de ennek is megvan a maga hátulütője, s lehetőséget nyújt arra, hogy akár a politikával eddig nem foglalkozó, de népszerű emberek kerüljenek az elnöki tisztségbe.

A cseh parlament két januári elnökválasztási kísérlete eredménytelenül végződött, mert a jelöltek egyike sem kapta meg a győzelemhez szükséges szavazattöbbséget. Egyelőre nincs döntés arról, mikor lesz a következő elnökválasztás. A kormánykoalíciónak még a közös jelöltben sem sikerült megállapodnia, s vezetői most arról tárgyalnak, hogy a politikán eddig kívül álló személyek között keresnek megfelelő jelöltet. Három személyiség került szóba: Ivan Wilhelm, a Károly Egyetem rektora, Pavel Klener, a Károly Egyetem rektorhelyettese és Helena Illnerová, a cseh tudományos akadémia elnöke.

A közvélemény és a sajtó jelentős része bírálja a koalíciót, amiért nem olyan jelöltet keres, aki már bizonyította rátermettségét, hanem olyan személyt, aki ellen a legkevesebb kifogás lenne. Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt a következő választáson is Václav Klaus volt kormányfőt kívánja indítani, aki az első két választáson a legnagyobb támogatást kapta. Mivel Václav Havel államfői megbízatása vasárnap véget ért, Csehországnak jelen pillanatban nincs köztársasági elnöke.