Vágólapra másolva!
A Matrix csapat jelen pillanatban Amerika talán legsikeresebb slágergyárosa. Hogy ezt ilyen nyugodtan ki lehet jelenteni, ahhoz nagyban hozzájárul legújabb kreálmányuk, Avril Lavigne is, aki bár büszkén állítja, hogy dalait maga szerzi és adja elő, azok mögött valójában a Matrix áll. A csapat zsenijétől legújabban pedig maga a hanyatló csillagú Britney Spears vár megváltást.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Britney - Matrixra várva

A popsztár élete merő csapatmunka, a soha semmire rá nem érő kirakatbábut külön csapat öltözteti, sminkeli, szállítja, ad ételt az asztalára, mikrofont a kezébe és dalokat a szájába, melyeket énekelhet és eljátszhat. A háttérben működő kiszolgálóegységek - bár túl sok szó nem esik róluk - alapjában véve azért jól járnak, szakértelmüket alaposan megfizetik, s ha más nem, hát a kiadókon belül igazi sztárként kezelik őket. Így bár elég kevesen akadnak, akik a Matrix nevet egy dalszerzői gárdaként azonosítják, a csapat három ifjú tagja már most multimilliomos, s a BMG örömmel ölelte keblére őket tavaly, leszerződtetve a csapatot házi zeneszerzőnek.

Többek között azzal a nem titkolt szándékkal, hogy kirángassák a kátyúból Britney Spears szekerét. Persze nem csak neki kél el a segítség, a hangsúlyozottan nem egy területre koncentráló csapat zsenijére támaszkodik többek között Goldie is, csakúgy mint Ricky Martin. "A Matrixban megvan az a kivételes adottság, hogy olyan zenéhez nyúlhat, amihez csak akar, egész biztos, hogy egyedi és hatásos lesz az eredmény" - lelkendezett Scott Francis, a BMG elnöke friss szerzeményéről.

A Los Angeles-i székhelyű, dalszerzésre és produceri munkák elvégzésére szakosodott Matrix csapatot alkotó Scott Spock, Lauren Christy és Graham Edwards három éve dolgoznak közösen. Scott és Graham azelőtt egy DollsHead nevű csapatban zenéltek, Lauren Graham barátnője volt, és szólóban próbálkozott a zenéléssel. A Matrix három éve van együtt, nemrégiben irodaként használt házukat egy stúdióval is kiegészítették. A trió azután választotta magának a Matrix nevet, hogy Spock egy összejövetelen megemlítette, hogy éppen most olvasta, hogy a szó anyaméhet is jelent, csakúgy, mint "a sziklát, melyből minden létező származik". A csapat története meglehetősen egyszerű, még 1999-ben egy júniusi hétvégén menedzserük felkérte őket, hogy gyorsan dobjanak össze egy számot a Jackson Mendoza nevű ausztrál csapatnak. A következő hétvégén már Christina Aguilera karácsonyi albumára írtak egy dalt, s hamarosan azon kapták magukat, hogy amellett, hogy élvezik amit csinálnak, iszonyatos összegeket keresnek számaikkal.

leftHallgassa meg Avril Lavigne lemezét!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/kereskiado.html?kiado.szo=&tag=1Ismerje meg a Matrix-hangzást!

A trió ugyanis fix összegekért és százalékokért dolgozik, írjon számokat bárkinek is. A Matrix bére 50 ezer dollár, azaz 11 millió forint, valamint 4 százalék az album bevételeiből. Persze nyilvánvaló, hogy ez utóbbi a jelentős bevételi forrás, ha elgondolkozunk például a Let Go című Avril Lavigne-lemez eladási példányszámain, láthatjuk, hogy ez a tétel dollármilliókra is rúghat egy-egy jobban sikerült albumnál.

Britney és a többiekhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=3366Britney a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/zene/mufajok/pop,_rock/pop,_rock_eloadok/kulfoldi_enekesek/Britney_Spears/index.html

A Matrix mostanra összeszokott csapatként dolgozik együtt. Az énekesnői karrierjét egyelőre jegelő Christy írja a zenét, Spock a producer, és ő felel a stúdiómunkákért, Edwards pedig menedzseli a csapatot. Christy szerint "bár zenét írni mindenki tud, kétségtelen a hozzáértés szükségessége is". A dalszerzőnő, aki az egyetemen zeneelméletet is tanult, elismeri, hogy az ösztönösség és tudatosság megfelelő arányát megtalálni nem könnyű feladat. Egy interjújában elmondta, hogy magában legkülönlegesebbnek azt az adottságot tartja, hogy ha sikerül eltalálni azt a bizonyos arányt, azonnal ráismer a potenciális slágerre. "Amikor már látszik, hogy minden összejött, mindannyian hihetetlenül izgatottak leszünk. Láttam már Spockot körbe-körbe ugrálni a szobában azt üvöltözve, hogy Ez egy ki...ott sláger. Fogalmam nincs, mitől, de ez már most sláger."

A Matrixon mindenesetre nem egy előadó karrierje áll vagy bukik, íme egy rövid ízelítő a várólistára felvett előadókból: Ricky Martin, Backstreet Boys (és szólóban Nick Carter), Goldie (!), Ronan Keating és az ifjú indie-reménység Liz Phair.