RZA-koncert és -játék

Március 22-én a Petőfi Csarnokban lép fel a Wu-Tang Clan-vezér RZA, aki egymagában felelős a Dr Dre-n kívüli hip-hop-világ nagyjából feléért. A teljes klánt persze nem hozza magával letarolni Budapestet, de itt lesz holland-arab felfedezettje, Cilvaringz, aki sejthetően ez alkalommal sem fog visszariadni egy kis aktuálpolitikai kitérőtől. Játékunkon a helyes megfejtőink között tíz belépőjegyet sorsolunk ki.

Az [origo] vendégeként ingyen juthat be a RZA fellépésére tíz szerencsés olvasónk, aki helyesen válaszol egy, a rapperrel kapcsolatos kérdésre.

A kérdés: Melyik zseniális Jim Jarmusch-film zenéje fűződik RZA nevéhez?


A helyes megfejtéseket a nyeremeny@origo.hu címre várjuk, 2003. március 19-én 14 óráig.

A nyerteseket az [origo] e-mail útján értesíti, és közli a nyeremények átvételének pontos menetét. A nyertesek teljes listája legkésőbb 2003. március 20-án 14 órától 24 órán át elérhető lesz az [origo] Szórakozás rovatából. A játékban az Axelero Rt. munkatársai nem vehetnek részt.

De ki is az a RZA?


RZA, akinek nevét a közhiedelemmel ellentétben nem "Ár-zí-éj"-nek, hanem a razor (penge) szó után "Réza"-nak kell ejteni, a világ egyik legjelentősebb hip-hop-előadója és producere. Csapata, vagy inkább hordája, a több tucat tagból álló Wu-Tang Clan révén többszörös multimilliomos, vagyona gyarapodásához nem csak lemezei és produceri százalékai, de a klán divatteremtő vállalkozásai jócskán hozzájárultak. A legenda szerint nevéhez fűződik a Wu-Tang Clan bemutatkozó albuma, a 1993-as Enter the Wu-Tang: 36 Chambers feltűnően új hangzása és stílusa, melyet akkoriban számtalan előadó próbált meg lemásolni. Amellett, hogy a Wuk szinte minden anyagában jelentős szerepet vállal, az újoncok bevezetése a családba is leginkább az ő feladata.

Saját néven eddig két albumot jelentetett meg: az 1998-as RZA as Bobby Digital in Stereo és a 2001-es Digital Bullet lemezeket. Kevéssé ismert, de szívesen vállal szerepet filmzenék elkészítésében és produceri munkálatainak ellátásában is. Így készített számokat Jim Jarmuschnak és Yet Lee-nek is, de például a hamarosan bemutatásra kerülő legújabb Tarantino-film, a  Kill Bill zenei anyagának producere is ő volt.

Cilvaringz az első és egyetlen európai rapper, akivel RZA hajlandó volt leszerződni. Zenész, dalszerző és előadó is egyben, több RZA-lemez közreműködője. Emellett ő annak a hatalmas turnénak a szervezője is, melynek a budapesti koncert csak egyetlen állomása (a körút méreteiről talán segít képet alkotni, hogy RZA március harmincegy napjából huszonkettőt fellépéssel tölt majd.) Az arab származású Cilvaringz saját elmondása szerint mindezek ellenére a színpadon él leginkább. Dalszövegei és aktuálpolitikai megnyilvánulásai miatt nemegyszer keveredett szóváltásba még a közönségével is.