Jóóóóóó reggelt, Bagdad, itt az Öböl-rádió!

Vágólapra másolva!
A háborúhoz  Eminem, Robbie Williams, sőt a Clash és a Thin Lizzy szolgáltatja a hangaláfestést. Ezek ugyanis a leggyakrabban játszott előadók a harcoló alakulatok adója, a BFBS (Brit Erők Hírszolgálata) Kuvaitból sugárzó speciális rádióján.
Vágólapra másolva!
Forrás: REUTERS
(Neki is) Szól a rádió

A Közel-Keleten mintegy három hete indult el a BFBS Radio1, a kifejezetten az Öbölben felkészülő csapatoknak szánt adó, mely természetesen a támadás megindulása után sem hagyta abba a sugárzást. Mindössze a műsor változott, több lett a lelkesítő, harcba hívó, "majd mi megmutatjuk" dal. A brit csapatok félhivatalos himnusza ironikusan a Thin Lizzy The Boys Are Back in Town című dala lett, melyet folyamatosan kérnek a harcoló katonák az adó kívánságműsorán - az újabb iraki háborúban. A dal nagyon is passzol a helyzethez: a csapatok jelentős hányada egyszer már harcolt Szaddám seregei ellen.

Az Öböl teljes térségében hallható BFBS Radio1-csatornán fele-fele arányban hallhatóak a pusztán a zenének, illetve a hallgatóság és otthon maradt rokonaik közti kommunikációnak szentelt különféle műsorok. A rádió vezetőnője, aki mellesleg a brit hadsereg állományban lévő katonájaként szolgál a kuvaiti székhelyű adónál elmondta, hogy ugyan meglehetősen morbid humor kell hozzá, de adásaik teljes megosztottsága akár viccesnek is tekinthető. Amikor ugyanis a csapatok harcba indulnak, olyan lelkesítő dalokat kérnek tőlük, mint az Animals We've Got To Get Out Of This Place-e, amikor viszont a hazai rokonok küldenek dalokat, akkor csendes, sőt szomorú balladákat játszanak.

Persze a kurrens slágerek is erős szerepet kapnak, az adó nem cenzúrázza kívánságműsorait. A főszerkesztőnő elmondása szerint a legtöbbet játszott számaik között ott találjuk Eminem Without Me-jét, Robbie Williams Angels és Rock DJ című szerzeményeit, de a Travis Writing To Reach You-ja is az első tízben szerepel.

A rádió a harcok teljes időtartamára Kuvaitban marad, és továbbra is huszonnégy órában sugároz.