Eladó Beethoven 9. szimfóniája

Vágólapra másolva!
A komolyzene rajongóinak most egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy megszerezzék Beethoven legendás Kilencedik szimfóniájának kéziratos kottáját - már ha tudnak nélkülözni potom ötmillió dollárt.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIAz első ízben 1824-ben előadott darab kottája május 22-én kerül kalapács alá a londoni Sotheby's aukciós házban, a várakozások szerint mintegy ötmillió dollárért. A becses tárgy érdekessége, hogy tartalmazza a híres zeneszerző saját kezével írt megjegyzéseit és javításait, sőt, néhány kávéfoltot is.

Ráadásul a hivatalosan elfogadott változat alapjául is szolgáló könyvben, melyet Beethoven jegyzeteiből másolt ki szolgája, eleddig kiadatlan részletek is találhatók, melyeket Beethoven áthúzott vagy átjavított. Itt olvashatók személyes megjegyzései is az ügyetlen másolóhoz, akinek nehéz dolga lehetett, ha ki akarta bogozni mestere hírhedten olvashatatlan ákombákomjait. Hozzá szól az egyik oldalra lendületes írással odavetett "Du verfluchter Kerl" (Te átkozott idióta) kitétel is.

A kézirat mindösszesen 575 oldalból áll, s a Sotheby's szakértői szerint a világ 10 legértékesebb, azaz legtöbbet érő eredetijének egyike, mely csak olyanokkal vethető össze, mint Shakespeare Hamlet-je és Lear király-a. A dokumentum tulajdonosa a befolyó összeget jótékony célokra ajánlotta fel.