Bush rászólt a Dixie Chicksre

Vágólapra másolva!
A nyilvános Bush-bírálattal kezdődő Dixie Chicks-botrány akkorára dagadt, hogy az amerikai elnök személyesen is reagált az eseményekre, mondván, a lányok azt csinálnak, amit akarnak, de készüljenek fel a következményekre. Közben a lányokat halálos fenyegetések is érték háborúellenességük miatt.
Vágólapra másolva!
Forrás: Epa
A Grammyn még egész Amerika a lányokat ünnepelte

Amerikában hatalmas botrány robbant ki, amikor is a népszerű countryzenész lánycsapat, a Dixie Chicks vezetője, Natalie Maines, a trió egy koncertjén így nyilatkozott meg: "Őszintén szégyelljük magunkat, amiért az Egyesült Államok elnöke Texasból, vagyis ugyanabból az államból származik, mint mi." A hazafias érzelmű rádiók az elég egyértelmű állásfoglalás óta bojkottálják a lányok szerzeményeit, a Bush mellett tüntetők gyakori programpontja volt, hogy rituálisan összetörték a Dixie Chicks lemezeit. Egyesek még ennél is tovább mentek, a lányok több telefonhívást kaptak, melyben halálosan megfenyegették őket.

A lassan botránnyá dagadt üggyel folyamatosan foglalkozott a sajtó, s végül maga George Bush is kénytelen volt bekapcsolódni az események alakulásába. Az amerikai elnök gyakorlatilag megfenyítette a lányokat, egyben bojkottálásukra hívta fel szimpatizánsait, a következő üzenettel: "Nem szabadna sértve érezniük magukat, ha egyesek nem akarják megvenni a lemezeiket, miután ilyeneket beszélnek. A demokrácia ugyanis kétirányú út. Valójában persze nem nagyon érdekel, mit beszél a Dixie Chicks, azt csinálom, ami szerintem az amerikai népnek kell."

Az elszabaduló indulatokra és a csökkenő eladási számokra válaszul a lányok néhány héttel ezelőtt üzenetet helyeztek el honlapjukon, melyben szabadkoznak a kijelentés miatt, hozzátéve, hogy mint gyakorló anyák, szeretnének megbizonyosodni afelől, hogy a háború indítása előtt minden lehetséges eszközt kipróbáltak a helyzet békés megoldására. Natalie személyes megjegyzést is közölt az oldalon: "Mint amerikai állampolgár, sajnálatomat fejezem ki Bush elnöknek kijelentésem miatt. Azt gondolom, akárki is viseli ezt a tisztséget, a legnagyobb tisztelettel kell kezelnünk."