Paul McCartney marad a Vörös téren

A moszkvai városi kormány elutasította az orosz állami duma több képviselőjének kezdeményezését, hogy kegyeleti okokból ne kerülhessen sor a legendás ex-beatle, Paul McCartney május 24-i Vörös téri koncertjére.

A honatyák azzal érveltek, hogy a Kreml fala és kertje temetőül szolgál, ezért mindenképpen máshova kellene áttenni a több mint 40 éve várt koncert helyszínét. Az Eho Moszkvi rádió telefonos és internetes közvélemény-kutatásán résztvevők 67 százaléka ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy ha ez zavaró, akkor a Kreml területén nyugvó szovjet, és nemzetközi kommunista vezetők sírjait vigyék át más helyre - Paul McCartney maradjon a Vörös téren.

A moszkvai városatyák arra a véleményre jutottak, hogy a képviselői indítványt politikai szándék és feltűnési vágy motiválta. A kezdeményező személyét nézve ebben lehet is valami - a javaslattal ugyanis az orosz törvényhozás egyik leghírhedtebb képviselője, a Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokrata pártjához tartozó Alekszej Mitrofanov állt elő. A honatya arról is ismert, hogy talán ő tölti a legtöbb időt büntetésben kollégái közül: a házelnök az orosz házszabályban foglalt lehetőséggel élve már többször ítélte hosszabb-rövidebb idejű szilenciumra botrányos megnyilvánulásai miatt. Most a megszólalási lehetőséget kihasználva Mitrofanov tucatnyi képviselőtársát gyűjtötte maga köré McCartney száműzése érdekében.

A zenész nyilatkozatai alapján nemcsak az orosz Beatles-rajongók, hanem az ő régi vágya is teljesül, amikor fellép az orosz fővárosban. Az egykori beatle már az 1980-as moszkvai olimpia idején koncertezni akart a Vörös téren - ez ügyben személyesen fordult Leonyid Brezsnyev akkori szovjet pártfőtitkárhoz - de a fellépés végül elmaradt. Az idei európai McCartney-turné állomásai közé viszont sikerült beiktatni Moszkvát.

A Vörös téren 50 ezer jegy várja a rajongókat 1000 és 10000 ezer rubeles - kb. 8-80 ezer forintos - áron, ami a hivatalos átlagfizetéseket tekintve borsosnak számít, de elmarad több, McCartney-nál jóval kisebb kaliberű sztár moszkvai koncertjének jegyáraitól. Az 50 ezer szerencsés mellett azok sem maradnak le az élményről, akik nem tudják megfizetni a jegyet, vagy kiszorulnak a térről: a koncert több kivetítő ernyőn is látható lesz. A zenész későbbi szerzeményei mellett olyan legendás Beatles-számok hangzanak majd el, mint a Yesterday, a Let it be, és természetesen a Back to the USSR.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK