Lou Reed ismét Budapesten

Vágólapra másolva!
Ismét Budapesten koncertezik Lou Reed, az underground zene egyik megteremtője és kultikus személyisége. A Sweet Jane, a Dirty Blvd, a Walk On the Wild Side, a The Day John Kennedy Died, a Heroin, Perfect Day és sok más nagy sikerű dal szerzője és előadója július 15-én, kedden este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet.
Vágólapra másolva!

A most hatvanegy éves Lou Reed - bár már egész fiatalon zenélni kezdett -újságírónak készült, és komoly irodalmi ambíciói voltak. Bob Dylannel, Jim Morrisonnal és Neil Younggal együtt azok közé sorolják, akik a rock révén megújították az amerikai költészetet. Írásait tanítják az egyetemen.

A hatvanas évek második felében, a Velvet Underground alapító tagjaként robbant be a rockzene világába. A zenekar három év után feloszlott, Lou Reed azóta szólóban lép fel. Albumai, válogatásai közül a legjelentősebbek a Transformer (amelynek producere a kor szintén meghatározó énekese, David Bowie volt), a Berlin, a New York, és a Songs For Drella, amely Andy Warhol képzőművésznek, a Velvet Underground létrehozójának emlékére készült. Két dala, a Dirty Blvd és a What's Good a Billboard listájának élére is feljutott.

A zenész öt évvel ezelőtt Grammy-díjat kapott az American Masters: Lou Reed Rock And Roll Heart című videójáért. Lou Reed legutóbbi albuma, a The Raven idén januárban jelent meg. A kritikusok kedvezően fogadták, és maga Reed is a legjobb lemezének titulálta egy nyilatkozatában. Az album utolsó előtti instrumentális száma, a Fire Music három nappal 2001. szeptember 11-e, a New York-i és a washingtoni terrortámadások után született.

Lou Reed eddig kétszer koncertezett Magyarországon: 1996-ban a Petőfi Csarnokban, 2000-ben pedig a Szigeten lépett fel.