Elhunyt Cserháti Zsuzsa énekesnő

55 éves korában, szerda este meghalt Cserháti Zsuzsa. Az énekesnőt otthonában érte a halál. Legnagyobb sikereit a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Boldogság, gyere haza és az Árva fiú című dalokkal aratta. Több mint egy évtizedes hallgatás után, az 1996-ban megjelent Hamu és gyémánt című albumával tért vissza, amellyel egy csapásra újra sztár lett.

Elhunyt Cserháti Zsuzsa énekesnő - közölte az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa, Sebestyén Erzsébet szerda este. Az 1948. július 22-én született énekesnőt budapesti otthonában érte a halál.

Tíz évig tanult klasszikus balettet, majd 1965-ben lépett énekesnői pályára. Kezdetben a Rangers, majd a Thomastic együttessel turnézott. Az 1972-es Táncdalfesztivál egyik nagy felfedezettje volt. Legnagyobb sikereit a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Boldogság, gyere haza és az Árva fiú című dalokkal aratta. 1977-ben a Tessék választani című versenyen nagydíjat nyert, majd külföldi vendéglátóhelyeken, később Budapesten és vidéken énekelt. A nyolcvanas években a budapesti Moulin Rouge vezető énekese volt.

Később magánéleti problémái és szakmai féltélkenységből eredő konfliktusok okán hirtelen jelentős túlsúlyt szedett fel, s ezért hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől. 14 évig énekelt éjszakai bárokban, szórakozóhelyeken, s - ahogy ő maga többször mondta - szinte elfeledve, szegénységben élt.

1996-ban, a Hamu és gyémánt című albumával tért vissza, amellyek egy csapásra újra sztár lett. Orvosi segítséggel lefogyott, lemezei és színpadi fellépései egyaránt hatalmas sikert arattak. 1998-ban Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével tüntették ki, három alkalommal is neki ítélték a hanglemezgyártók Arany Zsiráf-díját.

Az énekesnő lemezkiadója, a BMG Hungary Kft sajtófelelőse az [origo]-nak elmondta: kizárt, hogy az énekesnő esetleg önkezével vetett volna véget az életének. "Az öngyilkosság lehetősége teljességgel kizárt. A művésznő belső szervi megbetegedéssel küzdött évek óta, amely miatt többször is kórházi kezelés alatt állt. Valószínűleg ez állt a hirtelen bekövetkezett tragédia hátterében."

Az [origo] fórumának némely bejegyzése is az énekesnő megromlott egészségi állapotára utal: "3 hete Tiszaújvárosban volt fellépése, nővéremék mentek. Végül a színpadra felállt valaki, és bemondta, hogy Cserháti Zsuzsa nagyon beteg, a fellépése elmarad. Nővérem jóban van a szállodában valakivel, akitől kérdezte, hogy tényleg itt volt-e egyáltalán? ... Igen, válaszolták. Annyira depressziós volt, annyira maga alatt állt a hangulata, hogy a szállodai szobából alig tudták kivinni a taxiig."

KAPCSOLÓDÓ CIKK