Elárverezték George Harrison gitárját

434 750 dollárt ért meg a legkitartóbb licitálónak George Harrison gitárja, melyen az utolsó Beatles-koncerten és a Let It Be című film forgatásán játszott. A hangszer egyszer már szerepelt egy aukción, akkor azonban senki sem mutatott érdeklődést iránta.

A hollywoodi aukción számos kuriózum várta, hogy valaki licitáljon rá: egy tégla az Óz, a nagy varázsló című klasszikus film "Sárga útjából", Tom Hanks tengerész-jelmeze a Forrest Gump című Oscar-díjas filmből, és Arnold Schwarzenegger kése a Kommandó című alkotásból.

Forrás: MTIA legnagyobb szenzációnak azonban a két éve elhunyt George Harrison gitárja számított, melyen a legendás zenész az utolsó Beatles-koncerten (1969. január 30-án az Apple Records londoni épületének tetején) és a Let It Be című film felvételein játszott. A Beatles feloszlása után Harrison szólóban szerepelt, olykor pedig együttesekhez csatlakozott, mint például a Travelling Wilburys nevű bandához, melynek Bob Dylan is tagja volt.

A Fender Rosewood Telecaster típusú gitárt Harrison még 1969-ben ajándékozta el egy közeli barátjának, Delaney Bramlettnek, aki harminc évvel később árverésre bocsátotta. Az 1999-ben megtartott londoni aukción 200 ezer font (318 ezer dollár) volt a kikiáltási ára, ám legfeljebb feleannyiért akadt rá jelentkező. Így a hangszer végül a tulajdonosnál maradt.

Azóta George Harrison elhunyt rákban (2001 novemberében), és ez bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy egykori hangszerének ára is felment. A hétvégén megrendezett hollywoodi aukción már 434 750 dollárt ért meg a személyét homályba burkoló licitálónak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK