Manu Chao: botrány Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Manu Chao megsértődött. A legendás Mano Negra egykori énekese lemondta két spanyolországi koncertjét, mivel összetűzésbe keveredett az Asociación de Víctimas del Terrorismóval (AVT), a Terrorizmus Áldozatainak Szövetségével. A G2 nevű szervezőiroda már korábban megkérte a politikai véleményét soha el nem hallgató Manut, hogy lehetőleg ne lépjen fel Fermín Mugurozával, aki alapítója és volt vezére egy baszk csoportosulásnak, mely az AVT szerint szeparatista és agresszív vonalat követ.
Vágólapra másolva!

A szervezők figyelmeztették a békeharcost, hogy a málagai koncerten könnyen törhet ki rendzavarás vagy akár komolyabb nézői tüntetés, amennyiben Manu fellép egy kétes megítélésű egyénnel, pont azon a helyen, ahol korábban a baszk szeparatista terrorszervezet, az ETA, likvidálta José María Martín Carpena politikust. Mivel Andalúziában ez lett volna a francia-spanyol énekes egyetlen fellépése, Málaga önkormányzatának irodistái sietve, kapkodva új helyszín után néztek, de addigra Manu Chao már lemondta a fellépést, felháborodván a közleményen.

"Azok a vádak, mely szerint nekik gyilkosságokhoz lenne közük, hogy véres terroristák lennének és a többi butaság, számomra fájdalmat okoznak. Ezek sértőek számunkra, mivel deformálják a rólunk kialakított képet. A Muguruzát ért vádaknak nincs igazságalapjuk" - közölte később Manu Chao Barcelonában, egy sajtótájékoztató alkalmával.

Az AVT, mely mély ellenszenvvel figyel minden baszk szeparatista akciót, arra kérte a többi spanyol város önkormányzatát, hogy ne engedjék fellépni a művészt állami létesítményben, amennyiben ő a baszk társával szándékozna színpadra menni.

"Amit a napokban olvastam az én Fermín Muguroza barátomról, komolyan megbotránkoztat. Amennyiben nem felnőtt emberektől jöttek volna ezek a vádak, akkor csak nevetséges, abszurd és szánalmas tréfának tűnhetne az egész. Én Párizsban születtem és egy köztársaságban nőttem fel. Ha valamire a demokrácia megtanított, akkor az az, hogy az én szabadságom ott ér véget, ahol a szomszédomé kezdődik. Ez teljesen világos, és így elutasítok mindenféle tudatos vagy véletlenszerű erőszakot" - írja Manu Chao a hivatalos weboldalán.

Manunak nem először gyűlt meg a baja a hatóságokkal, szabad életfelfogása, a könnyű drogok legalizálására tett kísérletei, globalizációellenes szónoklatai, szabadszájúsága, politikai megnyilvánulásai miatt többször akadt már problémája állami hivatalokkal. Dominikában például a Nyilvános Előadások Bizottságának javaslatára betiltották legutóbbi albumát, mivel a szövegekben gyakran megjelenik a kábítószer-fogyasztás motívuma. A hatóságok merevsége miatt a málagai mellett a murciai koncertet is lemondta a Mano Negra exénekese, de mivel a barcelonai önkormányzat nem kötötte feltételekhez a művész színpadra lépését, a katalán rajongók élőben láthatták a kiváló zenészt. Közvetlenül a kínos eset, kellemetlen intermezzo előtt Svájcban, Írországban, Madridban a bikaviador-arénában és Tenerifén, a strandon lépett fel a latin zene kiemelkedő alakja, különösebb rendbontás nélkül.

Kalmár Csaba