Beatles-klub a világ minden pontján

Vágólapra másolva!
Rio de Janeirótól kezdve Moszkváig lesz majd The Cavern nevű zenei klub, ha az eredeti Beatles-fészek tulajdonosa véghezviszi tervét. A Beatles későbbi menedzsere, Brian Epstein 1961-ben látta őket  zenélni először a legendás klubban.
Vágólapra másolva!

A The Cavern cég terjeszkedni készül: még november során nyitnak egy klubot Dél-Spanyolországban, majd jövőre egyet Ausztráliában, egyet pedig Brazíliában. A tervekben szerepel még Buenos Aires, New York, Miami és Moszkva is, mivel a Cavern City Tours igazgatója, Bill Heckle szerint igen nagy az érdeklődés a projekt iránt. "A nagy kihívás az, hogy jól csináljuk" - közölte, és leszögezte, hogy az újabb klubok nagyon fognak hasonlítani az eredetire, hol 1961 februárjában először lépett fel a négy gombafejű zenész. A cég minden egyes új klub hasznából megkapja majd részesedést.

A neves liverpooli üzemegység 1957 januárjában nyitotta meg kapuit mint egyszerű jazzklub, majd olyan nevek játszottak falai közt, mint a Beatles vagy az Oasis. Lennonék 1961 és 1963 közt léptek fel rendszeresen a Cavernben, majd több évtizeddel később, 1999-ben - a már világsztár - McCartney tért vissza a gyökerekhez, mikor egy pár tucatnyi néző előtt muzsikált a klubban. Az eredeti klub persze már nem létezik, legalábbis nem a régi formában: 1973 előtt lebontották a pinceklub feletti épületet, majd évekig a helyiek parkolóként használták a területet.

A patinás klub berendezéseivel újat nyitottak a régi helyén, ám a nyolcvanas évek vége felé anyagi gondok miatt bezárták a szórakozóhelyet, mely végül 1991-ben nyitotta meg újra kapuit a zenerajongók előtt. Jelenlegi üzleti forgalma közel egymillió angol font évente, és egyben ez a klub a komoly iparággá nőtt Beatles-turizmus egyik kultikus helye, melyet igen sokan szeretnének látni. Egyes adatok szerint egy átlagos augusztusi hétvégén akár félmillióra is tehető azon látogatók száma, akik Liverpoolba érkeznek - és az idegenforgalmi nevezetességek közt, igen előkelő helyen, ott szerepel a Cavern klub is.

Heckle szerint eddig 16 külföldi város jelezte együttműködési szándékát, és ezek száma bizonyára nőni fog. Azt is hozzátette, hogy azért akad olyan ország, ahol nem lehet The Cavern: "Lehet, hogy más angol városok is érdeklődnek majd, de azokkal nem tárgyalunk."