A Public Enemy Budapesten

Vágólapra másolva!
Október 21-én Budapesten koncertezik minden idők legnagyobb hiphopegyüttese, a huszadik századi afroamerikai kultúra meghatározó szereplője, a Public Enemy. A Petőfi Csarnokban megrendezésre kerülő fellépés közel tízéves szünet után a PE második látogatása lesz Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Forrás: Def JamA hozzáértők vitatkoznak azon, hogy mikor és hol született meg a hiphop, de a tudomány mai állása szerint valamikor a hetvenes években New Yorkban. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a Public Enemy 1987-ben megjelent első nagylemezéig senkinek nem sikerült teljesen kiaknáznia a műfajban rejlő lehetőségeket.

A kezdeti évek hiphopja nem szolgált más célt, mint az amerikai média által teljesen elhanyagolt fiatal feketék szórakoztatását. Az 1982-ben alakult Public Enemy azonban sokkal többet akart: ahogy az alapító és máig legfőbb megmondóember, Chuck D fogalmazott, a rap kell, hogy legyen az amerikai feketék CNN-je. A több mint húsz éve tartó PE-sztoriban Chuck D két leghűségesebb társa a lemezjátszókat kezelő Terminator X, valamint a nyakában lógó hatalmas óráról és furcsa fogairól felismerhető Flavor Flav.

A már említett, Yo! Bum Rush The Show című bemutatkozó album elég volt ahhoz, hogy a Public Enemyt a hiphopmezőny első vonalába repítse. A következő két lemez viszont, az 1998-as It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back és az 1990-es Fear of a Black Planet viszont egyenesen a műfaj talán két legjobb albumának számítanak, és bátran állítható, hogy ebben az időszakban a Public Enemy volt a könnyűzene legfontosabb szereplője. Szemben a kortárs gangsta-rap lemezekkel, Chuck D-ék nem a fehér Amerika halálra rémisztésére használták a műfajt: rendkívül militáns szövegeik a fekete kulturális értékek hangsúlyozásáról és a fehérek által rájuk erőltetett értékrend teljes elutasításáról szóltak. A Public Enemytől talán leggyakrabban idézett sorok: az Elvis was a hero to most / but he never meant shit to me (Elvis sokaknak hős volt / De nekem sz.rt sem jelentett) tökéletesen össze is foglalják a lényeget.

Forrás: Def JamSzövegeiknek köszönhetően a Public Enemynek sokszor meggyűlt a baja az amerikai közvéleménnyel. A legnagyobb botrányt azonban mégis az alapító tag Professor Griffnek sikerült összehoznia, amikor egy 1989-es interjúban a zsidókat hibáztatta a világ gondjainak legnagyobb részéért. A felhördülés nem maradt el, ám ezúttal Chuck D is úgy érezte, hogy valahol meg kell húzni a határt: az antiszemita megjegyzésekért Griff rövid úton el lett távolítva az együttesből.

A kilencvenes évek második felében a PE visszavett egy kicsit a kezdeti forradalmi lendületből. Lemezeik is egyre ritkábban jelentek meg, és Chuck D is a zenélés helyett inkább a társadalmi szerepvállalásra helyezte a hangsúlyt. Alapítványokat működtet és konferenciákat szervez a nehéz sorsú fekete fiatalok megsegítésére, valamint - zenész létére meglepő módon - az internetes zeneterjesztés egyik legnagyobb védelmezője. Flavor Flavnek még a negyvenen túl is rendszeresen vannak összeütközései az amerikai hatóságokkal, általában kábítószerrel kapcsolatos ügyekből kifolyólag.

Október 21-én a Petőfi Csarnokban tehát a könnyűzene történetének egyik legfontosabb együttese lép fel. Túl ugyan a csúcson, ám a show így is garantált.