20 éves a PUF: koncert, játék, kiállítás

Vágólapra másolva!
Az immáron tinédzserkorából kinőtt Pál Utcai Fiúk idén ősszel ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját, és ezen alkalomból a zenekar november 7-én nagyszabású koncertet ad a Petőfi Csarnokban. A koncert több programmal is kiegészül: a jubileumi koncert napján és helyszínén fotókiállítás nyílik, amely fekete-fehér és színes képekkel segít betekintést adni a zenekar múltjába és jelenébe. Cikkünkben nem csak dalok és videók találhatók, de egy kérdés is, melyre helyesen válaszolva némi szerencsével ingyen juthat be a jubileumi koncertre.
Vágólapra másolva!

A koncert előtti video- és diavetítéssel hangolódhat rá a közönség a PUF elmúlt húsz évét összefoglaló zenei élményre. A jubileumra egy könyv megjelenését is tervezi a banda, amely interjúkkal, történetekkel és régi képekkel segít majd a régi évek felidézésében.

A történet 1983 nyarán kezdődött. A szigetszentmiklósi serdülők - Leskovics Gábor (ének, gitár), Vereckei Csaba (ének), Plausin György (gitár), Zelenák Tibor (dob) és Turjánszki György (basszusgitár) - úgy döntöttek, hogy ezután már nem kukaborogatással és sörösdobozok rugdosásával múlatják idejüket a betonrengetegben, hanem zenekart alapítanak.

1985-ben már túl volt a csapat az első koncerteken. Ekkor még az volt a koncepció, hogy minden bulira más nevet találtak ki, így volt, hogy "Szabadidő Központ", "Csak Ma", vagy éppen a rejtélyes "WKPT" néven léptek föl. Egy alkalommal a "Pál Utcai Fiúk" is sorra került, amely végül meg is maradt.

A '85-'87-es időszak igen meghatározó a zenekar életében. 1985-re elkészült az első, 1987-re pedig a második demo, és lassacskán a Pál Utcai Fiúk igen jelentős rajongótáborra tett szert. Egyre több meghívást kaptak az ország különböző területéről, és a közönség énekelte a dalokat, a rajongók kívülről fújták a szövegeket, pedig lemezmegjelenésről ekkor még szó sem volt. 1990-ben végre megjelenik az első lemez "Ha jön az álom..." címmel, majd évente jelenik meg új album: 1991 - A Bál, 1992 - A nagy rohanás, 1993 - Szerelemharc.