Népszerű zenészek az AIDS ellen

November 29-én Fokvárosban olyan nagy nevek lépnek fel Nelson Mandela kérésére, mint Shakira, Bono, 50 Cent, Britney Spears vagy a Queen. A világsztárok az AIDS elleni küzdelem részként érkeznek a dél-afrikai városba, és remélik, hogy a későbbiekben CD-n és DVD-n megjelenő koncert felvételeit sokan megvásárolják, mert a várhatóan busás bevételt a betegek megsegítésére és a betegség elleni harcra használják fel. Naponta közel 6500 ember hal meg Afrikában az AIDS miatt, és a számítások szerint összesen mintegy 17 millióan hunytak már el a betegség miatt. Becslések szerint további 30 millió afrikai vírushordozó vagy haldokló beteg.

A Nelson Mandela Alapítvány által szervezett, jótékonysági célból létrehozott koncertre már több nemzetközileg ismert előadó és együttes jelezte érkezését, így az említettek mellett valószínűsíthető Pink, Beyoncé és a Eurythmics tagjainak fellépése. Az eseményt élőben közel 40 ezer néző láthatja majd, de tervezik a megakoncert kiadását CD- és DVD-formában is, hogy a bevételből származó összeggel is segítsék az AIDS terjedése ellen küzdő afrikai szervezeteket. A 46 664 (Long Way to Freedom) című dal bizonyára rajta lesz mindkét anyagon - az esemény himnuszának számító nóta Bono, a eurithmicses Dave Stewart és a volt Clash-tag, Joe Strummer szerzeménye.

A kampányt neve 46 664, ezt a számot Mandela viselte hosszú börtönévei során, a dél-afrikai apartheid alatt - mint ismeretes, 18 éven át raboskodott a Robben szigeten. A rendezvény Afrika tragédiájára, a komoly méreteket öltött AIDS-fertőzésre hívja fel a világ figyelmét. "Most kell cselekednünk, hogy segítsünk az AIDS-fertőzötteknek, és megelőzzük azt, hogy többen legyenek vírushordozók. A börtönben én csak egy szám voltam, és most a sok millió, AIDS-szel fertőzött ember szintén csak egy szimpla szám" - közölte Mandela, Dave Stewarttal és a Queen gitárosával, Brian Mayjel oldalán.

A nagyszabású koncertet várhatóan élőben fogják sugározni világszerte, több száz televíziós csatorna bevonásával, így elméletileg akár kétmilliárd nézője is lehet az eseménynek. A műsor során a legtöbb országban emeltdíjas telefonszám hívására fogják ösztönözni a nézőket, hogy így adakozzanak a Mandela Alapítvány számlájára és így segítsék az AIDS-ellenes küzdelmet. 2004 elején várhatóan a CD is a boltokban lesz, majd márciusra a DVD is megjelenik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK