Fiesztával ünnepel a 484 éves Havanna

Vágólapra másolva!
Tegnap este kezdődtek Havannában a karneváli ünnepségek, és kilenc napon át tart majd a színpompás varázslat, kilenc napig szól majd a salsa, a habanera és a merengue, hogy így ünnepelje meg a lakosság a város alapításának évfordulóját. Havannát 484 éve alapították a spanyol gyarmatosítók.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Archív fotó: buli Havannában

Tegnap este tűzijátékkal, gyermekkarnevállal és ágyúlövésekkel vette kezdetét a bő egyhetes fesztivál, és a látványos start után máris tömeg hömpölygött a Malecón sugárúton, írja az EFE, a spanyol távirati iroda.

A zenésztriók, duók és kvartettek, a tűznyelők, artisták és zsonglőrök közt bóklászó turisták ezrei egyben megcsodálhattak egy hosszú, motorizált karavánt, melyet igazi autóveteránok és özönvíz előtti motorbiciklik alkottak.

"A népnek kenyeret vagy cirkuszt" mondás igazságát szem előtt tartó Castro rábólintott a tervezetre, így a karneváli felvonulás - melyet legutóbb 2001-ben rendeztek meg ilyen formában - minden este látható lesz. A látványos csapat esténként egy négy kilométeres utat tesz meg, és így próbálja meg felülmúlni a komoly tradíciókkal rendelkező Santiago de Cuba-i karnevált.

Az Alberto Roque által vezetett szervezőbizottság szerint 13 ezer ember vett részt aktívan az első éjszakai felvonuláson, és további tízezrek figyelték nézőként a színes menetet - ők a külön erre az alkalomra ácsolt nézőtéren vagy a Malecón sugárútra nyíló erkélyeken időztek hosszasan.

Érdekesség, hogy ezúttal nem csak hagyományőrző népzenét bemutató muzsikusok lépnek fel, hanem lehetőséget kap több rap- és rockegyüttes is, amelyek egyre népszerűbben a karibi szigetországban. A fesztivált már a gyarmati időkben is megrendezték, ugyanis a feljegyzések szerint 1895-ben volt az első ilyesféle megmozdulás Havannában.