Johnny Cash-emlékkoncert sztárokkal

Vágólapra másolva!
A legkülönbözőbb műfajt képviselő country- és rockénekesek emlékeztek hétfőn este a Tennessee állambeli Nashville-ben a két hónappal ezelőtt elhunyt Johnny Cash countryénekesre.
Vágólapra másolva!

A Ryman Auditoriumban tartott emlékkoncertet az énekes lánya, Rosanne Cash nyitotta meg. Johnny Cash hatalmas képe alatt az este folyamán különböző korosztályhoz és zenei műfajhoz tartozó előadók között fellépett Sheryl Crow, Trent Reznor, a Nine Inch Nail együttes tagja, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Kid Rock, John Mellencamp, a Brooks and Dunn kettős, Bono a U2 együttesből, Hank Williams Jr. és Jack Clement.

A koncertre ingyen lehetett bemenni, mivel a jegyeket lottón sorsolták ki. Összesen több mint kétezren juthattak be a nézőtérre. A vendégek között megjelent Al Gore, az Egyesült Államok korábbi alelnöke, de Johnny Cash érdemeit méltatta a Tennessee State University könnyűzenei központjának igazgatója is.

A jellegzetesen mély hangú énekes 45 éves pályafutása alatt lemezek tucatjait adta ki, olyan dalait, mint a Ring Of Fire vagy a Folsom Prison Blues Amerikában a mai napig a műfaj legnagyobb klasszikusai között tartják számon. A 71 éves korában távozott énekes évek óta betegeskedett, és a szeptemberben bekövetkezett halála előtti hónapok java részét kórházban töltötte. Feleségét, a szintén zenész June Cartert, akivel 1985-ben Magyarországon is fellépett, idén veszítette el.