Cseh Tamás új lemeze: Jóslat a metrón

Vágólapra másolva!
Jóslat a metrón címmel jelentetett meg albumot Cseh Tamás, ami időszerű volt, hiszen az idén 60 esztendős szerzőnek hat éve nem jelent meg lemeze. A korongon az előadó májusi, Zalaegerszegen adott koncertjén rögzített élő felvételek hallhatók. A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző elmondta: a Jóslat a metrón dalai tulajdonképpen egy 1984-ben íródott színpadi műhöz készült szerzemények.
Vágólapra másolva!

"Új, és mégsem új ez a lemez. Az albumot azért tartottam fontosnak megjelentetni, mert bár a darab nem új, és a dalok sem újak, de nem váltak igazán ismertté a közönség körében" - jegyezte meg. A dalokat - amelyek 1974-től 1988-ig mesélnek el jövőképként történéseket - az évek alatt átírták, a szövegeket aktualizálták.

Cseh Tamás hosszú ideje nem tudott állandó szerzőtársával, Bereményi Gézával új dalokat írni, együtt dolgozni, már csak amiatt sem, mert a Bereményit sokáig filmes munkái foglalták el, illetve távol került Budapesttől, mivel a zalaegerszegi színházat igazgatja.

"Úgy érzem, hogy nagyon kell már új dalokat írnunk, s erre heteink vannak" - jegyezte meg az előadóművész. Cseh Tamás magyarázatként hozzátette: nem feltétlenül események késztetik a dalírásra, sokkal inkább "az önmagával szembeni türelmetlenség", mert az elmúlt harminc év alatt hozzászokott, hogy majdnem mindig született egy-egy új szerzeményük.

"Nem ismételtünk régi slágereket, amik nem is slágerek. Szerettük és sokszor énekeltük őket, de mindig voltak új dalok, mint egy sétáló embernél, aki megint meglátott egy vidéket" - mondta. Cseh Tamás érzi magán és szerzőtársán, hogy még tudnak újat alkotni, s véleménye szerint a közönség is igényli ezt. Négy évvel ezelőtt kezdett új műsoruk szinte teljesen készen van - bár pár évig szünetelt a közös munka.

A Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, aki önmagát nem tartja sztárnak, és elmondása szerint nem is kezelik úgy, ám rendkívül sikeres a közönség körében, megjegyezte: akik a dalait szeretik, azok őt is kedvelik. "Képtelen lennék és vagyok a sztárságra" - mondta az énekes, aki az 1970-es évektől ír dalokat. Szövegírója egy lemez kivételével Bereményi Géza író, filmrendező. A kivétel a Mélyrepülés című 1988-as lemez, annak dalaihoz Csengey Dénes írta a szöveget.

Az előadóművész - aki rajztanárként kezdte pályáját, s a képzőművészeti főiskolát is elvégezte - elmondta: amikor találkozott Bereményi Gézával és a zenével, úgy érezte, "egy szívvel nem tud két dolgot csinálni". Úgy gondolta, a zenével sokkal többet tud mondani az embereknek, mint a festészettel. 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982 és 1998 között a Katona József Színházban adott, 1998-tól a Bárka Színházban ad önálló esteket.

Első lemeze 1974-ben jelent meg Levél Nővéremnek címmel, amelyet Másik Jánossal készített, s melynek folytatása 20 évvel később jelent meg. Közben számos albumot adott ki, 1988-ban átvehette Az év lemeze díjat.

Több mint ezerkétszáz dal szerzője. Dalait - amelyek a mindennapi élethelyzetekről, vágyainkról szólnak - egyszerűen, sallangmentesen adja elő. Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai.