Nemzetközi roma zenei fesztivál

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén gyakori kérdés, hogy mi az, amit a belépésre váró országok bevisznek a gazdasági politikai és kulturális rendszerként működő társulásba, amit az Unió jelent. Erre a kérdésre ad egy lehetséges választ az a különleges kulturális vállalkozás, amelynek keretében közösen lépnek fel a közép-kelet európai népzenei értékek terjesztéséért a régió legnagyszerűbb roma muzsikusai.
Vágólapra másolva!

November 28-án és 29-én két koncert alkalmával a budapesti Millenáris Parkban együtt zenél majd Iva Bittová Csehországból, Boban Markovich Szerbiából, Sergey Erdenko Oroszországból, Snétberger Ferenc Németországból és Balogh Kálmán Magyarországról.

A külföldi művészek - akik már a napokban hanzánkba érkeznek a közös próbákra - további vendégfellépőket is hívnak Európa különböző országaiból.

A közép-kelet európai nemzeti kultúrák mindegyikébe beépült a roma muzsika, így a kultúrákon, a határokon átívelő vállalkozás az Usti Opre.

A szervezők legfőbb szándéka, hogy a gazdag és igényes roma muzsika virtuózai egy koncertszínpadon találkozzanak egymással és a közönséggel; közösen hívják fel a világ figyelmét arra a páratlan kulturális kincsre, amelyet az ő kultúrájuk, zenei hagyományaik és saját művészetük jelent.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A gondolat életre hívói a film eszközeivel kívánják eljuttatni a régió kulturális üzenetét a világ minden pontjára. A magyarországi roma kultúra csakúgy, mint a régió roma kultúrája kiváló és fontos eszköz ahhoz, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak a romatársadalmat érintő problémák, hogy a roma kisebbség elfogadottsága nőjön. A koncerten fellépő művészeket és közös muzsikájukat bemutató dokumentum játékfilmet rendezőként Allan Siegel és Sas Tamás jegyzik.