Károly elé térdelt Sir Mick

Vágólapra másolva!
Sir Paul McCartney, Sir Elton John, és Sir Cliff Richard után Mick Jaggert, a korábban polgárpukkasztónak tartott rockénekest is lovaggá ütötték. A ceremónián Erzsébet királynőt, fia Károly trónörökös helyttesítette, aki a londoni Buckingham-palotában fogadta Mick, a Rolling Stones tagját.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Jagger

Jagger már 2002-ben is felkerült a királynő kitüntetési listájára, de csak másfél évvel később érkezett a palotába a kitüntetés átvételére, mivel 14 hónapig a világot járta a Rolling Stones 40. születésnapját ünneplő megaturnéval. December 12-én pénteken az énekes fél térdre ereszkedve fogadta a kitüntetést, majd a trónörökös felszólítására - "Arise, Sir Mick!" - lovagként emelkedett fel.

A társadalmi elitet korábban gyakran gúnyoló Mick Jagger azonban pénteken is megpróbált kilógni a sorból. Az őt szállító fekete limuzinból, amelynek a palotabejárat felőli ajtaját egy lakáj előzékenyen kinyitotta, a másik oldalon pattant ki, nyakkendőben ugyan, de bőrkabátban, ami elüt az ilyen alkalmakra megkövetelt frakk-cilinder összeállítástól.

Az igazi botrány azonban már jóval a péntekre kitűzött avatás előtt kipattant. A hónap elején a másik Stones-tag, a gitáros-zeneszerző, Keith Richards frontális támadást intézett Jagger ellen, amiért az elfogadta a királyi kitüntetést, mondván: nem fog olyasvalakivel színpadra lépni, aki "ezt a nyomorúságos kitüntetést lobogtatja".

Richards szerint "az egésznek nagyon rossz üzenete van ... a Rolling Stones éppen nem erről szól". A gitáros súlyosbító körülménynek tartja, hogy tudomása szerint Tony Blair miniszterelnök személyesen ragaszkodott Jagger lovaggá ütéséhez.

Jagger azonban a pénteki ceremónia után igyekezett elütni a dolgot. Az énekes olyan gyerekhez hasonlítva Richardsot, aki "nyafog, mert nem kapott fagyit". - Ha egyvalaki fagyit kap, mindenki fagyit akar ... Keith szeret balhézni - mondta a rocker, aki szerint igazából bandatársa maga is szívesen venné a kitüntetést. Hozzátette, hogy az "egészet nem kell nagyon komolyan venni ... lényeg, hogy az ember ne ragadtassa el magát".

Jagger egyébként családi körben vonult fel a palotához: elkísérte őt 92 éves édesapja, Joe, és két leánya, a 19 éves Elizabeth és a 32 éves Karis.

A lovagi címeket általában II. Erzsébet királynő adja át, rajta azonban pénteken kisebb műtétet hajtottak végre, ezért Károly trónörökös végezte el a ceremóniát.