Slágerlistán az A csitári hegyek alatt

Vágólapra másolva!
Hónapok óta vezeti a nemzetközi világzenei slágerlistát az angol Oi Va Voi együttes lemeze, amelyen szerepel az egyik legnépszerűbb magyar népdal, az A csitári hegyek alatt. A zenekar Lemez Lovas nevű tagja a felvétel történetét  is elmesélte az [origo]-nak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Három hónapja éllovas a londoni Oi Va Voi Laughter Through Tears című lemeze a világzenei sláger-listákon. Emellett az év összesített világzenei slágerlistáján második lett és elnyerte a BBC világzenei nagydíját is. A lemez egyik dala az A csitári hegyek alatt feldolgozása, amelyben Németh Judit, az Anima Sound System énekesnője adja elő a magyar szöveget.

Az albumról az Oi Va Voi, elsősorban trombitán játszó, Lemez Lovas művésznéven szereplő tagja beszélt az [origo]-nak. A zenész, aki a magyar népdalfeldolgozás és a furcsa művésznév ellenére nem magyar - polgári keresztneve Jonathan, a kollégái pedig a Lemez Lovasból rövidített "Lem"-nek szólítják - elmond-ta, hogy egy darabig magyar lánnyal élt egy-ütt és tőle származik az A csitári hegyek alatt feldolgozásának ötlete.

"Talán négy évvel ezelőtt Budapesten hallottam ezt a gyönyörű és egyszerű népdalt egy lemezen, Balogh Kálmán előadásában, amit a vele együtt játszó Kovács Ferenc trombitás mutatott meg nekem" - idézte fel a kezdeteket Lemez Lovas. Szerinte az angol anyanyelvűek sajátos helyzetben vannak, mert a világ popszámainak túlnyomó részét angolul éneklik, így minden egyéb dal különleges számukra és a szövegértés hiánya segít a zenére koncentrálni. "A magyar olvasók számára biztosan furcsán hangzik, de az A csitári hegyek alatt egy angol anyanyelvűnek mélységesen egzotikus dal".

A Laughter Through Tears az Oi Va Voi első olyan lemeze, amely nagy kiadónál (az Outcaste-nál) jelent meg, de korábban kiadtak egy albumot magánkiadásban s az A csitári hegyek alatt már azon is szerepelt - akkor még Lemez Lovas énekelte, majd az újabb változatra Németh Juditot kérték fel. "Az Animával számos fesztiválon játszottunk együtt, ott ismertük meg őket és szinte rögtön világos volt, hogy Juci törékeny de ízes hangja nagyon jó lesz ehhez a dalhoz" - mondta a londoni zenekar trombitása.

A Laughter Through Tears című lemez több más szerzeménye is vagy valamely népdal feldolgozása, vagy erősen épít a cigány-, román-, és kelet-európai zsidó-folklór elemeire.

Forrás: [origo]
Lemez Lovas itt énekel

Lemez Lovas a művésznevét néhány évvel ezelőtt egy nyelvkönyvben találta, amikor barátnője miatt próbálta elsajátítani a magyart. Szerinte sok zenész túl komolyan veszi előadói alteregóját, őt azonban csak mulattatta, hogy a kifejezésben szereplő szóviccet a magyarokon kívül senki sem érti és sokan valamilyen egzotikus vidékről származó valódi névnek gondolják.

Az Oi Va Voi négy évvel ezelőtt alakult, elsősorban korábbi iskolai ismeretségek alapján. A tagok akkor már mindannyian zenéltek, különböző területeken (funky, flamenco, indie, dzsessz, klasszikus zene). Néhány évig nem találtak kiadót, aztán az Outcaste-nál jött ki első albumuk. "Ez volt az egyetlen kiadó, amely számításba jöhetett. Mindig tudtuk, hogy ez csak náluk jelenhet meg, ők vágnak bele legbátrabban mindenfélébe" - magyarázta Jonathan, alias Lemez Lovas, aki együttesével 2003 nyarán - még közvetlenül a látványosabb sikerek előtt -Budapesten is fellépett. Lem elmondta, hogy az A38 állóhajón adott koncert után legközelebb 2004-ben a Szigeten szeretnének szerepelni, de még nem biztosak benne, hogy ez sikerül.