Elvis, Jimmy Page és David Bowie közös napjai

Vágólapra másolva!
Óriásfesztivállal emlékeznek Elvis Presleyre rajongói a rock and roll-király születésnapján, január 8-án, majd egész évben Elvis szülőhelyén, a Tennessee állambeli Memphisben. A rendezvény az újév napjától meghirdetett Elvis-hét és az ötvenéves rock and roll műfajt ünneplő programsorozat része. Egy nappal az énekes  születésnapja és a Király rajongóinak fesztiválja után pedig a részben Elvis hatására zenélni kezdő Jimmy Page, a Led Zeppelin zenekar gitárosa is ünnepel - hatvanadik születésnapját. Az év eleji születésnapos zenészek között van David Bowie is, aki Elvisszel egy napon, január 8-án született.
Vágólapra másolva!

Elvis Presley-nappá nyilvánították Memphisben és a környező Shelby megyében a sztár január 8-i születésnapját, amire több ezer rajongót várnak a településre. A fesztivál kezdőhelyszíne az 1935-ben született énekes Graceland nevű birtoka előtti rét, ahol többek között az amerikai lemezkiadók szövetsége emlékezik az első rock and roll-énekesnek tartott sztárra, aki sok tucat lemezt adott ki, több mint harminc filmben szerepelt, és huszonöt évvel a halála után is vezette a slágerlistákat.

Az 1977-ben elhunyt énekes tiszteletére szervezett ünnepség az ötvenéves rock and roll műfajt ünneplő programsorozat része, amelyet kisebb vita előzött meg. Sokan azt állítják, a műfaj története Bill Haley Rock Around The Clock című slágerével kezdődött, amit az énekes 1954. április 12-én vett lemezre, Elvis Presley pedig csak néhány hónappal később, július 5-én rögzítette első dalát, a That's All Right-ot. A több mint húsz éve halott Bill Haley - akinek régi zenekara, a Comets ma is turnézik, és tavaly Budapesten is fellépett - a programsorozat kiemelt időpontjai alapján várhatóan háttérbe szorul Elvis Presley mögött.

Az ünnepségsorozat már újév napján megkezdődött a Beale Streeten - a Király hatvankilencedik születésnapját, 2004. január 8-át is magába foglaló - Elvis-héttel. A That's All Right felvételéne ötvenedik évfordulója, július 5. lesz az ünnepségsorozat csúcspontja, majd augusztus 16-án, Elvis halálának évfordulóján folytatódnak a megemlékezések, amelyeket a még feltöltésre váró évfordulós weblapon lehet majd figyelemmel kísérni.

Memphis város polgármestere, Willie W. Herenton az előkészítés során zenei nagyköveteket kért fel a fesztivál kézben tartására. A hírességekből összeállított csapatba a memphisi születésű, az MTV legutóbbi díjkiosztóján taroló Justin Timberlake popsztár, Isaac Hayes soulénekes, Scotty Moore, Elvis egykori háttérzenésze és B. B. King blueszenész került.

B. B. King kötődése is erős a Tennessee állambeli városhoz, ahol évtizedeken át játszott a Beale Streeten. King szerint a blues és a rock and roll állandó kölcsönhatásban állt egymással, a két műfaj folyamatosan alakította, érlelte egymást. Timberlake azt nyilatkozta, hogy szülővárosának zenei világa pályája kezdetétől ösztönző hatással volt rá, és ez így van ma is.