Latin nyelvű lehet Európa himnusza

Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát latinul kellene énekelnie a  tagországok népeinek - javasolta Peter Roland, egy bécsi magániskola tulajdonosa.

A legtermészetesebb dolog lenne a világon, hogy az EU népei együtt, egy nyelven énekelhessék a közös himnuszt, az Örömódá-t -  fejtette ki a Die Presse című osztrák napilap hasábjain Roland úr, aki már meg is írta latinul három versszaknyi szövegét a béke és az európai egység témájáról. Az anyagot CD-re rögzítették, és osztrák illetékesek közbenjárásával eljuttatták az uniós körök magas beosztású felelőseihez. Céljuk, hogy felvetessék az Európai Unió eljövendő alkotmányába a himnusz latin nyelvű változatát.

Peter Roland múlt heti bécsi látogatásakor a CD egy példányát eljuttatta Romano Prodihoz, az Európai Bizottság elnökéhez, aki a napilap szerint üdvözölte a tervet. Az osztrák Franz Fischler, a  mezőgazdasági ügyekért felelős európai biztos, valamint két  honfitársa - Walter Schwimmer, az Európa Tanács főtitkára és Peter Schieder, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke -  támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK