Vágólapra másolva!
Február 21-én lép fel a Fonóban Big Daddy Wilson és a Mississippi Grave Diggers formáció. A csapat tagjai különböző, bluest játszó bandákból kerültek ki, és több országból - USA, Németország és Magyarország - jöttek össze.
Vágólapra másolva!

A zenei gyökerek a blues, gospel és country termékeny talajából táplálkoznak, és a mesés 20-as évek adták hozzá a témát és a feelinget. A zenén érezhető az előadók karakteres játéka, és fontos elem, hogy együtt tudják tovább álmodni a muzsikát, amitől egyre gazdagabb lesz ez a jellegzetes zene. A vendégzenészek kimagasló játéka, az improvizálás hatására született témák emelik az előadás értékét.

Big Daddy Wilson (ének, ritmus)
Orosz Andrea (ének)
Oláh Andor (szájharmonika)
Bényei Tamás - trombita (Hot Jazz Band)
Ferenczi György - hegedű, harmonika (Herfli Davidson)
Barcza Horváth József - nagybőgő (OffCourse)
Fritz József - klarinét (Fritz Swingers)
Kerényi Róbert - tilinkó (Tatros)
Szekeres Attila - kanna, szájbőgő, difónikus ének (Szilvási Gypsy Band)

A tagok együttműködésükből létrejött egy lemez, melynek címe: Get On Your Knees and Pray. Oláh Andor, a Dr. Valter & the Lawbreakers formáció szájharmonikása, a Blues Patika Közhasznú Alapítvány megálmodója az észak-karolinai születésű Big Daddy Wilsonnal, a német Wolfgang Feld gitárossal és nem utolsósorban Orosz Andreával 2003 őszén hozta létre ezt a formációt.

Nem alkalmi projektről, egyszeri stúdiózenekarról van szó, hanem a jelek szerint hosszú távú együttműködésre készülnek. Nem mindennapos a magyar gyakorlatban, hogy több nemzet gyermeke a bluesban találjon közösséget. Ami a formáció különlegességét adja, hogy a blues hagyományos kereteit szétfeszítették. Belevitték a magyar és cigány népzene elemeit és hangszereit, továbbá remixeket készítettek jeles DJ-kel. A lemez többszöri elmélyült hallgatása minden bizonnyal meggyőzi még az ortodox bluesrajongók ellenállását is az új iránt. Hazánkban először jelenik meg két közismert DJ - Jutasi Tamás és VonoBox - közreműködésével bluesremix, fölhasználva a zenében megjelenő világzenei elemeket is.

Big Daddy Wilson

A bluesénekes és dalszövegíró egyenesen a Dél szívéből érkezett. Észak-Karolinában, egy Edenton nevű kisvárosban nőtt fel, ahol a helyi rádiók szinte csak gospel és country zenét sugároztak, így a vallásos háttér és a gospeléneklés természetes dolog volt a számukra. "De a blues valami más volt, hisz egyáltalán nem hallgattunk bluest" - közölte.

Tinédzserként nagy hatással volt rá a hetvenes évek funk és a soul zenéje. Bár rendkívül félénk típus volt, mégis a zene vált Wilson számára önmaga kifejező eszközévé. 16 évesen otthagyta az iskolát, eljött otthonról, és később csatlakozott a hadsereghez. Nem sokkal ezután a hadsereg Európába küldte, ahol átélte első blueskoncertjét. A koncert után lelkendezett: "Végre megtaláltam, amit kerestem! Ez a nekem való zene, ez az én zeném." Egy héttel később megalakította saját bluescsapatát Carolina Blues Connection néven. "A funk, a soul, a gospel és a country még mindig közel áll hozzám, de semmi nincs, ami a bluest felülmúlhatná" - vallotta.