Eric Clapton: ismét bluesra hangolva

Vágólapra másolva!
Megjelent Eric Clapton legújabb blueslemeze, a Me and Robert Johnson. Nem kizárt, hogy a legendás zenész Johnson dalainak köszönhetően egy újabb, a sorban a tizenhetedik aranygramofonját is begyűjtheti majd.
Vágólapra másolva!

Megjelent Eric Clapton legújabb blueslemeze, a Me and Robert Johnson. A fehér gitárosok legjobbjai között számon tartott "lassúkezű" négy évtizedes pályafutása sok szállal kötődött a fekete blueszenéhez, azon belül is Robert Johnsonhoz, akinek dalait nem először énekelte lemezre.

Azt már korábban beharangozták, hogy Clapton az 1938-ban, fiatalon elhunyt Robert Johnson nem túlságosan bőséges repertoárjából tizennégy, már-már klaszikusnak számító dalt szemelt ki. Többek között a Me and The Devil Blues, a Kind Hearted Woman Blues, a Come On In My Kitchen, a 32-20 Blues, a Love In Vain, vagy a Hell Hound on My Trail is hallaható a gitáros 59. születésnapjára megjelentetett albumon.

Clapton tizenöt éves korában fedezte fel magának Robert Johnsont, s 1966-ban már játszotta is a Ramblin on My Mind című dalt John Mayall együttesében. Pályája bővelkedett hullámvölgyekben, a blues azonban mindig segített neki átlendülni a nehézségeken. Előző blueslemeze, a műfaj klasszikusaiból válogató From The Cradle éppen tíz évvel ezelőtt jelent meg. Az ezredfordulón adták ki a Riding With The King című, B. B. Kinggel közös albumát. Mindkét említett korong Grammy-díjat kapott, s nem kizárt, hogy Johnson dalainak köszönhetően egy újabb, a sorban a tizenhetedik aranygramofonját is begyűjtheti majd.