Könyv jelent meg Cobain meggyilkolásáról

Vágólapra másolva!
Nem hagyják pihenni sírjában Kurt Cobaint: könyv jelent meg a feltételezett gyilkosságról. A Nirvana énekese tíz éve halt meg és máig sok összesküvés-elmélet, találgatás van az eset körül, holott hivatalosan öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

Cobain halála körül sok a rejtély, a megválaszolatlan kérdés, ami persze az üzletnek is jót tesz. Egyes rajongók szerint az énekes él, talán éppen a már korosodó Elvis Presleyvel szürcsöli a színes koktélokat a napsütötte Bahamákon, megváltoztatott külsővel. A derülátó véleményekkel szemben a napokban jelent meg egy könyv az Egyesült Államokban, Love & Death: The murder of Kurt Cobain (Szerelem és halál: Kurt Cobain meggyilkolása) címmel.

A kötet Max Wallace és Ian Halperin újságírók munkája, akik az énekes halálának 10. évfordulóját kihasználva szeretnének egy első helyet a bestsellerek listáján. Az amerikai írók munkáját egy magándetektív is segítette: Tom Grant volt az a nyomozó, kit maga 1994-ben Courtney Love fogadott fel, hogy megtalálja férjét.

A szerzők a New York-i Hilton szállodában mutatták be a könyvet a közönségnek és olyan hanganyagok is előkerültek, melyeket még korábban rögzítettek a felek. A felvételeken Tom Grant és Cobain özvegyének beszélgetései hallhatóak, szó van rajtuk egy esetleges válásról, az öngyilkosság lehetőségéről és egyéb témákról.

A könyv írói biztosra veszik a gyilkosságot: szerintük az a hatalmas heroin-mennyiség, amit az énekes halála előtt elfogyasztott, nem tette volna lehetővé azt, hogy meghúzza a ravaszt. Azonkívül, hogy nem lett volna ereje ilyen mozdulatra sem, a szerzők szerint az ujjlenyomatok sem tiszták.

A két újságíró hosszan bizonygatja tézisét, mely szerint Cobaint meggyilkolták - de ez nem jelenti azt, hogy a zűrös életű Courtney Love lett volna a tettes. "Nyolc éven át nyomoztunk igen keményen, de semmi nem bizonyítja azt, hogy Love lett volna férje gyilkosa" - közölte Wallace, de sietve azt is hozzátette, hogy szerintük az asszony elhallgat valamit, egy fontos eseményről, beszélgetésről nem akar beszámolni, pedig talán az a kis adalék segítene megfejteni a titkot. Az ezúttal trióvá bővült szerzőpáros - mellesleg - nem először foglalkozik a témával, 1999-ben már kiadtak egy könyvet, mely szintén Cobain halálát vizsgálja.