A legjobb békedalok listája

Vágólapra másolva!
A listabarátoknak egy újabb összeállítás készült a minap a Mojo című brit magazin jóvoltából: a lap a protest songok, a békedalok és egyéb tiltakozó számok legjobbjait gyűjtötte össze. Bár a listára száz dal került, egyelőre csak az első tízet hozta a nagyérdemű tudomására a szerkesztő.
Vágólapra másolva!

Bob Dylan Masters of War című dala vezeti ezt a listát. A hatvanas évek elején keletkezett, már rajta volt egyik leghíresebb korai albumán, a Freewheelin' Bob Dylan című korongon, de az 1978-as Masterpiece, azután az 1985-ös Biograph című lemezén és több válogatásán is. Dylan legjobb dalai közé tartozik, még ha nem is a legismertebb még e témakörben sem. Rajta kívül énekelte Judy Collins, a Staple Singers, Roger Taylor és Jimmy Page is. E témában a rock egyik legnagyobb költője több kitűnő dalt produkált, például a The Times They Are A Changin', a Blowin the Wind vagy a With God On Our Side.

A második helyezett We Shall Overcome, Pete Seeger dala, amelyet valószínűleg többen ismernek, mint Bob Dylanét. A hatvanas-hetvenes évek hazai KISZ-táboraiban talán a leggyakrabban énekelt dal a Guantanamerá-val együtt - jó néhány feldolgozást megért, a leghíresebb közülük Joan Baezé és a Peter, Paul and Mary trióé.

A harmadik helyen a Say It Loud - I'm Black and I'm Proud, James Brownnak a feketék jogai mellett kiálló száma. Előadója ugyan nem erről az oldaláról ismert elsősorban, mindenesetre a dal előkelő helyen szerepel életművében, több lemezén megtalálható, még listák élén is tanyázott.

A legjobb tíz tiltakozó dal további sorrendje:

4. Sex Pistols - God Save The Queen
5. Billie Holiday - Strange Fruit
6. John Lennon - Give Peace A Chance
7. Sam Cooke - A Change Is Gonna Come
8. Bob Marley és a Waylers - Get Up, Stand Up
9. Marvin Gaye - Inner City Blues
10. NWA - F... Tha Police

Világszerte ismert a Beatles volt tagjának békedala, mely tipikusan Lennon-dal, még ha Elton John és Louis Armstrong és mások előadásában is elhangzott. Bob Marley besorolása a legjobb tíz közé egyáltalán nem meglepetés, hiszen a reggae királya egész életében az elnyomás elleni harc egyik szólószólója volt. Marvin Gaye dala a soul fiatalon elhunyt mesterének egyik legszebb darabja volt.