Az egyik leghíresebb párizsi temető vezetője nem bánná, ha elköltöztetnék Jim Morrisont a Pére Lachaise-ből. A temetőben sok híresség nyugszik a Doors együttes volt frontembere mellett: Oscar Wilde, Chopin, Moliere, Proust, Balzac, María Callas, Yves Montand és Edith Piaf miatt is magas a látogatók száma.

Christian Charlet történész számára - aki hetvenezer sírért és kriptáért felel - csak fejfájást és egyre nyomasztóbb gondot jelentenek azon tömegek, akik csak azért érkeznek, hogy kommunikáljanak a régi bálványokkal, hogy emlékezzenek fiatalkoruk idoljaira, írja a los40.com. A legtöbb gond nem Piaf szellemi követőivel vagy Oscar Wilde rokonságával van: a temető vezetőit a Morrisonra emlékező  Doors-rajongók zarándoklata zavarja.

Forrás: MTI

"Szeretnénk elköszönni Morrisontól, mert túl sok problémát okoz. Ha tudnánk, azonmód megszabadulnánk tőle, de sajnálatos módon az amerikai kollégák nem szeretnék őt vissza" - közölte Charlet a Reuters újságírójával. Egy átlagos napon is százak érkeznek Jim Morrison sírjához, a nosztalgiázók miatt egy külön őr vigyáz arra, hogy a kripta körül ne legyen nagyobb káosz. Ennek ellenére a látogatók gyakran isznak, marihuánás cigarettát szívnak, énekelnek a híres halottnak, de állítólag párocskák néha eltűnnek a sírok közt, egy röpke szeretkezésre. Azok is sok gondot okoznak, aki nem szeretnének üres kézzel távozni, így sokan letörnek egy-egy darabot valamelyik szoborból vagy hírességek kriptájából.

"Az emberek nem azért jönnek, hogy megadják a tiszteletet a halottnak. Azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, mintha csak egy bulin lenének. A turisták nem tisztelnek semmit!" - mérgelődött a temető vezetője. A Pére Lachaise 44,5 hektáron terül el, Párizs északnyugati részén. Száz alkalmazott dolgozik a helyszínen, és egyre nehezebben bírják a fokozódó nyomást: tavaly kétmillió látogatója volt a temetőnek.