Cobain-játékunk nyertesei

Másfél évvel eredeti megjelenése után végre magyarul is hozzáférhető Kurt Cobain, a Nirvana gitárosának és frontemberének kézzel írott naplója. A Naplók címmel kiadott könyvből nem a már jól ismert pop-ikon legendája köszön vissza, sokkal inkább egy zavart, láthatóan gondokkal küszködő, elveszett és kétségbeesett ember küszködése az élettel.

A 2002 őszén megjelent angol nyelvű kiadás világszerte hatalmas szenzációt váltott ki, hosszú hónapokon keresztül vezette a toplistákat. A könyv Kurt Cobain spirálfüzetben vezetett naplóiból tartalmaz kivonatokat: leveleket, amelyeket sokszor el sem küldött (még Courtney Love-nak sem), dalszövegeket, gondolatokat, rajzokat és firkákat.

A magyar nyelvű kiadás azért váratott magára közel két évet, mert - szemben például a német változattal - a teljes szöveget közli, minden tekintetben az angol eredeti logikáját követi, a magyar nyelvű fordítás pedig láb- és végjegyzetekben olvasható.

A magyar olvasó tehát egyszerre böngészheti át Cobain naplójának eredetijét, illetve a magyar fordítás segítségével értelmezheti is azt.

A rendhagyó kiadás elsősorban azért hasznos, mert Cobain naplójában nem mindig a tartalom a lényeg. Írásképének kuszasága, a rengeteg áthúzás, naplóvezetésének esetlegessége legalább annyit elárul a szerzőről, mint maga a szöveg.

A naplóból kiderül, hogy mennyi minden foglalkoztatta - és kísértette - az énekest egyszerre, mintha a könyv zavart és pillanatonként kristálytiszta tudatának pontos lenyomata lenne.

A könyvből döbbenetes erővel tárulkozik fel az az intim, sok helyen kísérletező alkotási folyamat, melynek során Cobain fejében megfogalmazódtak a dalszövegek vagy a Nirvana egy-egy klipjének képi világa.

Cobain kézírását követve mintha ide-oda csapongó gondolatai között járnánk. A Nirvana énekese láthatóan alkotóeszköznek használta naplóját, végigkövethető, ahogy néhány kósza gondolatképből lassan körvonalazódik például a Smells Like Teen Spirit vagy a Come As You Are videoklipje.

Cobain ezen túlmenően beszámol kedvenc együtteseiről is, azokról a csapatokról, melyek hatással voltak rá, de sok helyen visszatér Amerikáról, illetve a koráról alkotott véleményéhez is.

Naplójában sokszor oldalakra elveszíti józanságát, helyenként teljesen lehetetlen követni a gondolatmenetét. Ezeken az oldalakon nyilvánvalóan azokat a pszichedélikus élményeit veti papírra, melyeket kábítószeres révületben tapasztalt meg.

Cobain végig nagyon feltárulkozó a naplójában, az olvasónak már-már az az érzése, hogy zavarbaejtően közelről, kínosan közvetlenül ismerheti meg egy generáció eszményképét a maga nyerseségében.

A Naplók nemcsak egyértelmű megoldókulcsot jelent a Nirvana-kultuszhoz, hanem a legmeztelenebb emberi valóságában mutatja meg a tíz évvel ezelőtt elhunyt énekest.

A könyv a Tericum kiadó gondozásában jelent meg, ára 4570 Ft.

KAPCSOLÓDÓ CIKK