Magyarországon ritkán látható dokumentumfilmeket vetít a Nyílt Társadalom Archívum a Centrális Galériában.  A május tizenkilencedike és huszonnyolcadika között megtartandó vetítéssorozat többek között olyan felvételeket mutat be, melyek a náci koncentrációs táborok felszabadításának pillanatait örökítik meg.

A döbbenetes erejű dokumentumfilmek között olyan felvételek is találhatóak, melyeket több mint negyven évig zártak el a nagyközönség elől, hogy végül Alfred Hitchcock szerkesztésében tárják a nyilvánosság elé.

A programon szerepel az Alain Resnais rendezte Sötétség és köd is, mely Francois Truffaut szerint minden idők legjobb filmje, a holokausztot talán legerősebben megjeleníteni képes dokumentumfilm.

A vetítéseken magyar alkotások is láthatóak lesznek, például Forgács Péter holland amatőr felvételeket feldolgozó filmje vagy a Sára Sándor fényképezte Eva A5116, mely azt viszi vászonra, ahogy egy auschwitzi túlélő keresi eltűnt családtagjait.

Az Archívum vetít háborús bűnöket, illetve az emberiség elleni bűntetteket feltáró dokumentumfilmeket is: A nürnbergi per címűt, benne a varsói gettót és a koncentrációs táborokat megörökítő német archív felvételekkel, valamint az Adolf Eichmann pere című filmet, amiben a per fennmaradt archívjait láthatjuk.

A vetítések a Centrális Galériában (V., Nádor u. 11.) lesznek láthatóak, rendszerint délután hat órától. A filmekre a belépés ingyenes.