Budapesten énekel Bobby McFerrin

A hazai zenei élet kiemelkedő  eseménye Bobby McFerrin amerikai dzsesszénekes első budapesti koncertje. Az énekest, akinek Don't Worry, Be Happy (Ne aggódj, légy boldog) című száma világszerte listavezető volt, méltán tartják műfaja legjobbjának. Az Erkel Színházban ma 16 és 20 órakor tartandó koncertjeire ennek megfelelően hetek óta minden jegy elkelt.

Az 54 éves virtuóz amerikai énekes, aki legalább 10-15 évet letagadhatna korából, vasárnap érkezett Budapestre. A repülőtéren rövid sajtóértekezletet tartott, amelyhez saját improvizációit rögtönözte - hogy senkinek véletlenül se legyen kétsége aziránt, hogy ki is ő. McFerrin európai turnéjának utolsó előtti állomása a magyar főváros.

A koncert első részében a Matáv Szimfonikus Zenekar Bobby McFerrin vezényletével Vivaldi-, illetve Mozart-művet ad elő. Vivaldi két csellóra írt g-moll concertójának különlegessége, hogy az egyik csellószólamot Varga István hangszeren játssza, a másikat Bobby McFerrin énekli is. Az est második részében dzsesszénekesként lép a közönség elé, s az Erkel Színház publikuma "a capella", azaz tisztán vokális, kíséret nélküli szabad improvizációkat hallgathat meg előadásában.

A New Yorkban született Bob McFerrin elsősorban dzsesszénekes, de a pop nyelvén is van mondanivalója. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Don't Worry, Be Happy című dala, amely a Billboard százas listáját vezette, emellett három Grammy-díjat is kapott érte. A dzsessz értékeit felhasználta és felhasználja a popzenében, és ez fordítva is igaz. Egyedülálló énekes, zongorista és szerző, aki családi alapon került zeneközelbe: apja a New York-i Metropolitan operaénekese volt, anyja is kórusban énekelt. Csodagyereknek tartották - ötéves sem volt még, amikor már saját "szerzeményekkel" próbálkozott. Később megtanult zongorázni, a zeneelmélettel és a zeneszerzéssel is megismerkedett a Sacramento State College-ban.

A hetvenes évek elejétől Bobby McFerrin zongoristaként csapódott különböző zenekarokhoz, az évtized közepétől énekelt is. A hetvenes években főleg kaliforniai klubokban lépett fel, majd visszatért New Yorkba, ettől kezdve ráterelődött a szakma és a közönség figyelme. Fellépett Jon Hendricks énekes társaként, majd a Weather Report több produkciójába segített be.

A nyolcvanas évek közepére alakult ki teljesen a scat (szöveg nélküli) éneklésen alapuló sajátos előadói stílusa, de már 1980-ban a Playboy, egy évvel később pedig a Kool Jazzfesztiválon is szép sikert aratott.

1982-ben megjelent első albumán átdolgozta Van Morrison Moondance című szerzeményét, de Charlie Parker, John Coltrane, Bach, a Beatles és mások dolgaihoz is biztos kézzel, illetve torokkal "nyúlt". Bármilyen hangszert képes hangjával utánozni, igazi egyszemélyes zenekar. Összesen tíz Grammy-díjat gyűjtött be, az első kettőt 1986-ban kapta, 1988-ban három továbbival gazdagította gyűjteményét. Az év dzsesszénekesévé választották 1989-ben.

A Don't Worry, Be Happy mellett a Thinking About Your Body-val és a Cream együttes Sunshine of Your Love című dalával nyerte el a szakmabeliek és rajongói elismerését. Nagy sikerei közé sorolják Voice és Simple Pleasures című albumait - közülük az utóbbi első helyezett volt. Összesen 18 albuma és két válogatása jelent meg, és húszmillió példányban kelt el. Első helyezett albumán kívül is több az élmezőnybe került. Készített lemezt Chick Coreával, Béla Fleckkel, Peter Gabriellel, Herbie Hancockkal, Al Jarreau-val és Chaka Khannal is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK