Újra felhúzták a Fonográfot

Az Omega és az Európa Kiadó után újabb legendás együttes áll össze egy koncert erejéig: a Fonográf harminc évvel megalakulása és húsz évvel feloszlása után június 4-én még egy utolsó utáni bulira várja rajongóit a Kisstadionban.

Az együttes az eredeti felállásban lép majd a színpadra, azaz Szörényi Levente, Bródy János, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály és Német Oszkár szólaltatja meg a hangszereket. A hangzáson ugyancsak nem kívántak változtatni a tagok, Tolcsvay elmondása szerint "a koncerten felhangzó 29 dal 90 százalékban úgy szólal meg, mint a múlt században".

A magyar népzenei elemeket és countryzenét ötvöző együttes egy évvel a gyakran magyar Beatlesként is aposztrofált Illés feloszlása után alakult, 1974-ben. Bródy és a Szörényi testvérek sok tekintetben azt a zenei hagyományt folytatták, ami az Illést is jellemezte, de a Fonográf sajátos hangvételének kialakításában a Tolcsvayék és a Trióból érkező Tolcsvay Lászlónak, Móricz Mihálynak és Német Oszkárnak is legalább ekkora szerepe volt. Az együttes összesen nyolc albumot jelentetett meg, nagylemezeiket a kilencvenes években újra kiadták.

A Fonográf utoljára 1984-ben lépett fel a Budapest Sportcsarnokban, ám ennek a koncertnek a felvétele azóta elveszett. A mostani búcsúkoncert CD és DVD formájában is hozzáférhető lesz, a fellépést egyébként több mint kétórásra tervezik. A belépőjegyek 2500 és 5500 forint között alakulnak majd.

A június 4-i koncerten az előrejelzések szerint a következő számokat játssza majd el a Fonográf:

Utazás
Mondd, hogy nem haragszol rám
Bánatvirág
Ne vágj ki minden fát
Vén vagyok, akár a Föld
Társasjáték
Zazi
Edison Magyarországon
Sajnálom, hogy így esett
Köszönöm doktor úr
Hét évig tart
Hol az a lány
Visszatérés
Rám vár az élet
Az első sorban ült
A széllel szemben
Vidéki kislány
Szombat esti lány
Mosolyod vigasztal
Útközben
Gondolj néha rám
Hunyd le a szemed
Wágner úr
Dal az ártatlanságról
Levél a távolból
Jöjj kedvesem
Az első villamos
Ha felépül végül a házunk
Lökd ide a sört

KAPCSOLÓDÓ CIKK