Bono szószegéssel vádol több EU-országot

Vágólapra másolva!
Az ír énekes cáfolta a Sun értesülését, miszerint az 1985-ös Live Aid segélykoncert megismétlését tervezné. Bono szerint Afrika gondjai olyan nagyok, amelyeken elsősorban nem zenei rendezvényekkel lehet segíteni. Az álhír után a U2 énekese nem csak a bulvárlappal, hanem az Európai Unió segélyezési biztosával is vitába keveredett.
Vágólapra másolva!

Az ír rocksztár állítólagos bejelentését, hogy újabb Live Aid-rendezvényt készít elő, a Sun kormányforrásokra hivatkozva is megerősítette napokkal ezelőtt. Azt is állította az újság, hogy a segélykoncert szervezésébe az első Live Aid kitalálója, Bob Geldof is bekapcsolódik majd. A lap azt írta, a koncerten fellép többek között Robbie Williams, az Oasis, a Radiohead és a Coldplay együttes is.

Bob Geldof röviddel a The Sun cikkének megjelenése után megkereste a szerkesztőséget és cáfolta, hogy Bonóval együtt ilyen vállalkozásra készülne. Egy ilyen szuperkoncert aláásná azoknak az erőfeszítéseit, akiket valóban aggaszt a tragikus afrikai szegénység - nyilatkozta Geldof.

Bono, az akkori koncert résztvevője csodálkozva szerzett tudomást arról, hogy újabb szuperkoncert szervezését terjeszti róla a brit bulvárlap. A U2 énekese szinte ugyanazokkal a szavakkal utasította el a kacsát, mint Geldof: a szegénység, az elmaradott országok nyomasztóan hatalmas adósságállománya, a világot sújtó betegségek olyan problémák, amelyeket egy ilyen koncert nem oldhat meg. Afrika lángokban áll, valódi vészhelyzet van, ezért most nincs helye jótékonykodásról beszélni - közölte Bob Geldof.

Bono ennek ellenére azt is elmondta, örülne, ha szóba kerülhetne egy Live Aid II világkoncert, de ő valóban segítséget akar nyújtani és nemcsak megállapítani a súlyos problémák létezését. Az ír zenész szerint az aktuális feladat az hogy az Európai Uniónak ösztönözze a segélyezést és tartsa be az adósságok kezelésére tett ígéreteit. Egyes országok valóban sokat tettek, de sok olyan is van, amelyik megszegte ígéreteit - állította az énekes.

Poul Nielsen, az Európai Unió segélyezési biztosa Bono szavaira azt válaszolta, hogy a zenész rosszul tájékozott az adóssághelyzetről és a segélyezésről. Túlságosan befolyásolták őt a nem kormányszintű szervezetek pánikkeltő beszámolói - hangoztatta.

Az 1985. július 13-án Londonban és Philadelphiában tartott segélykoncerten 60 millió font sterling (110 millió dollár) gyűlt össze az etiópiai éhezők javára. A rendezvényen többek között fellépett Tina Turner, Mick Jagger, Kenny Rogers, a Led Zeppelin életben lévő tagjai, Prince, Bruce Springsteen, Bryan Adams, Sting, és a U2. A világkoncerthez kapcsoló We Are The World (Mi vagyunk a világ) című dalt szintén világsiker lett, Geldofot pedig Nobel-békedíjra is felterjesztették.