Itthon Orszáczky Jackie neve a mai napig egyet jelent a progresszív dzsessz-rockkal, Magyarország a hetvenes évek eleje óta nem adott még egy akkora zenésztehetséget, mint amilyen a Syrius egykori énekes-basszusgitárosa. Június 12-én, szombaton Orszáczky a Millenáris Teátrumában lép fel a Halper László gitáros vezette Urban Noisesszal.

Orszáczky abban az 1969 és 1973 közötti, azóta klasszikusnak kikiáltott Syrius-felállásában játszott, ahol Raduly Mihály fújta a szaxofont és a fuvolát, Baronits Zsolt játszott a másik szaxofonon, Veszelinov András verte a dobokat, és Pataki László ült a Hammond orgona mögött.

Az együttes 1971-es ausztrál turnéjukat követően indult el a világhírnév felé, minden esélyük megvolt rá, hogy világviszonylatban is a rock élvonalába küzdjék fel magukat. Ez pedig nem csak amolyan mendemonda, amely az LGT, az Omega és szinte minden nagyobb magyar együttes körül kering. Az ausztrál Odyssey-fesztiválon a Syrius olyan együtteseket játszott le a színpadról, mint a Pink Floyd, a Black Sabbath, a Deep Purple, a Manfred Mann vagy a Chicago, többek között ennek is volt köszönhető, hogy egyetlen megjelent lemezük, az Ördög álarcosbálja (Devil's Masquerade) a hetvenes évek végéig Ausztrália legnagyobb példányban eladott albuma volt, maga mögé utasítva az INXS-t és az AC/DC-t is. A Syriust az ausztrál kormány arra is felkérte, hogy a sydneyi operaház hivatalos megnyitóünnepségén játsszon, de erre már nem volt lehetőségük.

Az ausztrál turnét követően a hazai rezsim ellehetetlenítette a Syrius működését, nemhogy külföldön, de az ország határain belül is alig léphettek fel, szinte kizárólag egyetemi klubokban, illetve a Benczúr-házban játszhattak. Az együttes tagja közül Raduly és Orszáczky emigráltak, s bár a Syrius más felállásban még tovább élt néhány évig, ennek már semmi köze nem volt ahhoz a bonyolult, szövevényes, improvizációval teli hangzáshoz, amelyet Orszáczky és a többiek neve fémjelzett.

Orszáczky egykori sikerei színhelyére, Ausztráliába költözött, ahol folytatta itthon derékba tört zenei karrierjét. A nyolcvanas évektől kezdődően egyre többet járt haza, saját zenekarával  és más zenészekkel több emlékezetes koncertet is adott, köztük 1991-ben a Petőfi Csarnokban ideáljával, Jack Bruce-szal egy műsorban, 1997-ben pedig a budai vár Oroszlános Udvarában, a Colosseum előtt. 2001 szeptemberében a Margitszigeten egy koncert erejéig újra fellépett a Syrius is.

Forrás: MTI

Most szombaton Halper Lászlóval és az Urban Noisesszal lép színpadra a legendás énekes-basszusgitáros. Halper egyébként Babos Gyula növendékeként végzett a konzervatórium dzsessztanszakán, a Bluesügyi Hivataltól Deák Bill Gyula zenekaráig több blues- és dzsesszformáció tagja volt már.

Halper László és Orszáczky Jackie már korábban is felléptek együtt, a Millenárison a közelmúltban megjelent lemezük, a Gray Days anyagát mutatják majd be. A zenekarban Kosztyu Zsolt groove-gépeken működik közre, Paczkó János ütősöket szólaltat meg, Lengyel Attila pedig szájharmonikán játszik majd.

A koncert június 12-én, szombaton este nyolckor kezdődik, a belépő 2000 forintba kerül.