Közel 100 Picasso-kép a Műcsarnokban

Egy nappal a Miró-kiállítás után, július 2-án nyílik meg a Pablo Picasso grafikai munkáit bemutató tárlat a Műcsarnokban. A gyűjtemény szeptember 12-ig tekinthető meg, csakúgy, mint a Műcsarnok másik nyári időszaki kiállítása, amely az ötvenes évek spanyol művészetét és designját mutatja be.

A Picasso grafikai alkotásait feltáró kiállítás kivételes gazdagságú, közel száz műtárgyat mutat be. Ez is jelzi, hogy bár Picasso neve leggyakrabban festményei kapcsán merül fel, életművének legtermékenyebb részét grafikai munkái teszik ki.

A mostanihoz hasonló nagyságú Picasso-gyűjtemény utoljára 37 évvel ezelőtt, 1967-ben volt látható Magyarországon. A jelenlegi tárlat a művész 1944 és 1969 között készült könyvillusztrációit mutatja be.

A litográfiákon a mester szinte kivétel nélkül feldolgozta kedvelt témáit, így a Bancaja Bank gyűjteményéből származó kollekció egyben Picasso szerteágazó, sokrétű művészetét is áttekinti, rálátást nyújtva arra, hogy általában milyen kérdések inspirálták műveit.

A Picasso-kiállítással egy időben egy másik tárlat is látható lesz, amely az ötvenes évek spanyol művészetét és designját mutatja be, többek között festményeken, szobrokon, fotókon és használati tárgyakon keresztül. Az Espana 1950 - Az újjászületés évtizede című kiállítás Picasso kor- és pályatársait - köztük a szomszédos Szépművészeti Múzeumban szintén önálló tárlattal szereplő Mirót is - mutatja be, a középpontban elsősorban festmények, szobrok, a kort idéző fényképek és használati tárgyak, valamint képző- és iparművészeti műremekek állnak.

A szervezők látványosan berendezett kiállítóteret ígérnek, hiszen a tárlat európai viszonylatban is kimagaslóan gazdagnak számít, és Spanyolországon kívül most mutatják be először a világon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK