Meghalt Ray Charles

Vágólapra másolva!
Legenda, ikon, Amerika nemzeti kincse - mondták az Unchain My Heart, az I Can't Stop Loving You valamint a What'd I Say című számok előadójának halála után kollégái, köztük Stevie Wonder, Michael Jackson és James Brown.
Vágólapra másolva!

A dzsessz, soul, rock and roll, gospel és blues stílusban egyaránt alkotó, a különböző műfajok ötvözéséből saját stílust teremtő Ray Charles jelentősége csak a legnagyobb amerikai előadókéhoz mérhető. A június 10-én hetvenhárom éves korában elhunyt zenésszel - a kritikusok, a kollégák, valamint az amerikai sajtó szerint is - olyan művész távozott, akit népszerűsége, dalainak ismertsége, de főleg hatása a klasszikusok közé emelt, köztük Louis Armstrong és Frank Sinatra mellé.

Ray Charles - akit hosszú drogfüggőssége, kicsapongásai és nehéznek mondott természete miatt sokan megközelíthetetlennek tartottak - már életében is több különleges elismerésben részesült zenéjéért. A körülötte lévő kultuszra jellemző, hogy 25 ével ezelőtt a szülőföldjére emlékező Georgia On My Mind című dalát a szövetségi állam himnuszává tették, Los Angeles-i stúdióját pedig nemrég hivatalosan is a város történelmi jelentőségű helyének nyilvánították. Itt jelent meg utoljára nyilvánosan, néhány héttel halála előtt, április 30-án - már tolószékben.

A májbetegsége, valamint több más kór által is gyötört énekes-zongorista, fokozatosan romló egészségi állapota ellenére, márciusban még dolgozott Genius Loves Company című új albumán, amelyen Elton Johnnal, Gladys Knighttal, Norah Jonesszal, Diana Krall-lal és Willie Nelsonnal énekelt. A közös munkát nem sokkal Ray Charles halála előtt fejezték be, így a lemez augusztusban megjelenhet - hetven évvel pályafutásának kezdete után.

A zenész, aki 1930. szeptember 23-án Ray Charles Robinson néven született, visszaemlékezése szerint már háromévesen zongorázni kezdett, s miután hétévesen zöldhályog miatt megvakult, a hangjegyeket már csak a Braille-írás segítségével ismerhette meg. Traumatikus élményekkel teli gyermekéveiben - még kiskorában elvesztette öccsét, 15 évesen pedig árva lett - rendszeresen zenélt, 12 éves korától több együttesben játszott, majd három évvel később az iskolát is feladta a muzsika kedvéért.

Forrás: MTI

Első lemezfelvétele 1949-ben készült a Downbeat Recordsnál. Egyik korai dala a Mess Around, s ugyanez volt az egyik utolsó, idei lemezének címe is. Az első időkben megjelent dalai közül a rhythm and blues-listákra felkerült a Confession The Blues, a Baby Let Me Hold Your Hand és a gospeles "beütésű" Hallelujah, I Love Her So. Az ötvenes évek elejétől az Atlantic Records adta ki lemezeit, ekkor, 1955-ben készült a rock and roll és a rhythm and blues stílust ötvöző I Got A Woman, amely elsőként ért a csúcsra. Az ötvenes évek végén jelent meg Ray Charles világszerte legismertebb dala, a What'd I Say, amelyet zenészek sokasága dolgozott fel. Legkedveltebb dalai közé tartozik még a Leave My Woman Alone, a Drown In My Own Tears, az Unchain My Heart, a Hit The Road Jack, az I Believe To My Soul, a Let Go Get Stoned vagy a Come Rain Or Come Shine is.

[origo]/MTI